Trångt i hyllorna !!!

Vad gör  man när det ännu en gång börjar se ut  så här  i husets  alla bokhyllor ? Jag kan inte räkna dem alla ….

Jag har röjt förut men det verkar inte  hjälpa. Bokmal säger man om oss som samlar på oss böcker, men det kan ju inte stämma  – malar äter ju så det blir  hål efter  deras framfart  men här finns  det inte mycket till hål. Skall dessutom inte tala om  dom kassar med böcker  som står  i förrådet. Inga malar där heller  tydligen.

Det sades att internet skulle  göra  böcker  och tidningar och allt pappersmaterial överflödigt och onödigt. Allt går  att hitta med bara ett klick. Läsplattor  och E-böcker skulle bli det vinnande konceptet. Visst kan det vara bra ibland med skillnaden mellan att bläddra i en prasslande bok och en flimrande skärm är  stor.  Visst finns  det mycket där ute i det stora cybermolnet  men hos  oss  tar ändå bokhyllan hem guldmedaljen. Då får man stå ut med att  sortera  ibland.

Sen har man ju alltid en del klenoder  som inte finns  där ute. Här en hylla med exempel.

Helps  for the pulpit at the Minister. Är en handskriven predikosamling av en gammal pastor från Oskarshamn – påbörjad  1881.  Handskriven med bläck och stålpenna ett antal hundra  sidor. Innehållsförteckning med sidhänvisningar och angivande av bibelord.  Ett absolut unikum i  hyllan  och med en författare  som nu själv finns bakom molnen.

Eller ta den lilla  religionshandboken från  1791 utgiven i Göteborg på Kgl. Majestäts bekostnad. tillägnad hennes  Kongliga Höghet  Prinsessan  Sophia  Albertina. 560 sidor  med gammal sirlig text, till denna Högborna  furstinnas ära.. Sånt går  inte att sortera bort eller ställa i en papperskasse i förrådet.

Så det lär  bli att fortsätta  och välja  och vraka  bland  dom hundratals  böcker  som fyller  våra  hyllor. Kanske  du känner igen dig också.  Jag har en hel del vänner med samma problem. Vänner  som anordnat loppis på sina utsorteringar’  Så det blir väl bara att ta nästa hylla.

Vet bara att det är  svårt att välja och jag är klart medveten om att det kommer nya och nya  och nya… Årets  nobelpristagare har  jag inget av – ett helt okänt namn för mig  och som jag får  stava på för att komma  ihåg. Men det finns en del tidigare vinnare i hyllor  och garderober.

Önskar alla bokmalar  och bokälskare  och bokpratare en härlig bokhöst. Boklöven  faller  i skogen men än så  länge bara dallrar det lite i hyllorna när dammvippan kommer farande.  Skön läshöst önskar jag dig  – om det blir på skärm eller papper det avgör  du själv.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s