Papperslappar med eller utan värde ?!?

Det var väl såna  här som dom rullade ihop i buntar med gummiband omkring. Så plockade man fram  bunten ur fickan och betalade sin vara!

Jag har nåra stycken men inte en bunt med  gummiband och kanske inte heller av rätt årgång. Men visst är  dom lite roliga  även om värdet har sjunkit en del på senare  tid.

Egentligen är  det ju ganska märkligt att man kan betala med speciella papperslappar som är  upptryckta på ett  ”säkert” sätt och med  signaturer  och  symboler som bevisar  värdet i pappret.

Jag kommer ihåg den gamla  damen som hade  det lite knapert hemma i Sverige medan sonen i Amerika  hade  det bättre  och skickade hem dollar  som hon inte hade en aning om vad det var utan satte  upp dem på vägen och snart hade tapetserat ett helt rum med dollarsedlar och levde lika enkelt som hon brukade.

Visst var det enklare med  dom gamla kopparplåtarna  som man kunde behöva  skottkärra för att transportera eller kanske  med Pippi Långstrumps  guldpengar.

Jag har nåra andra sedlar också som ser ut så här. Den finska sedeln är  ju ett helt svunnet värde ersatt av euron.

Det finns en hel del papperslappar runt om i Europa  som bara är minnen från ”fornstora”  dar. Vanliga  tapeter är  mer värdefulla.

Kanske man kan fundera så över livets dagar också. En del dagar är  fortfarande värdefulla för oss. Andra är bara  almanackans papperslappar och kunde skrotas och slängas i papperskorgen. Andra  har det gått  inflation i så att det som en gång kändes  värdefullt inte  längre är  på samma  nivå.  Visst sitter vi och tänker bakåt i tiden ibland  och undrar vad det blev av allt  det vi  tänkte  och ville. Tänk hur fort tiden går och allt bara försvinner och det går fortare och fortare  ju äldre man blir. Våra livsvärden hur är det med dem ?

Jag har en annan lite  märklig sedel  som man kan ta sig en funderare på. Jag lägger en bild på den  här  och ber dig att kolla upp den och stanna till och tänka  över tillvaron vi lever i och vilka värden som verkligen betyder nåt i dag.

Människoliv kan raderas ut på sekunder när  en galning skjuter en hel massa med skott  i sekunden under  fem minuter. Fullständig obegripligt. Och en grupp i ett land ganska långt borta  från honom tar på sig ansvaret för morden. Nu kryper  det närmare  och närmare också här  på hemmaplan –  när man skjuter också i annars ganska fredliga  Halmstad.

Världen är inte  riktigt klok och gemenskapen bryts  små bitar  eller skärvor  kanske snarare..

Titta lite på min gamla sedel och  stanna till och tänk över vad som verkligen betyder liv och möjligheter för dig  och mig.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s