Änglar – finns dom ?

Är du gammal nog  att känna igen den här tavlan, den  finns i ett antal varianter med olika riskfaktorer i bilden.

Jag undrar – hur  många hem  som hade den här  eller motsvarande bild ovanför  barnens säng eller i en hörna  i  rummet. Nån form av trygghet fanns  det i bilden och man tog till sig den tryggheten och tänkte  att det finns  ju skyddsänglar för oss alla.

Det hänger kvar i våra tankar  och talesätt. Det finns fortfarande i  tidningars reportage och i  rubriker  som säger att ”dom hade änglavakt”  som klarade sig så bra i en olycka eller en hotfull situation.   Änglar finns  dom ? är  en fråga  också  i dag. Jag tror att det är ganska många  som svarar ja på den frågan när man inte har nån vanlig  förklaring på det som hänt.

Dessutom verkar det som om  änglar har blivit mer aktuella i vår  värld just nu. Jag tänker då på det stora antal ”änglasyner” som det berättas om från den muslimska  världen. Människor som  har haft syner  och drömmar som innehållit  änglar med budskap som har fört  den drömmande ini en ny värld  av tro  och liv. Och då har det inte handlatom våra lite knubbiga  kyrkänglar  som denna

utan kraftfulla varelser med ljus  och styrka som pekat ut nya  vägar att leva på och ett helt nytt  livsinnehåll när  det gäller tro. Ett svar på nånting man längtat efter eller en plötslig insikt – som ett finger från en annan värld. Jag läser  den ena berättelsen efter den andra om just änglaupplevelser som ändrat allting.

Bibelns  berättelser om änglar är av det  överrumplande slaget. Ta Jakobs dröm med himlastegen  och änglarna  som vandrade  på den mellan himmel  och jord. Änglar som tillslöt lejongapen i Daniels  lejongrop.  Herdarna i Betlehem som  fick änglasyn  och änglakör mitt i den vanliga natten med lite bräkande får. Petrus  som satt i fängelse och fick order av en ängel att resa sig och gå ut och kedjorna föll av honom  och portarna öppnades av sig själva och han var helt plötsligt fri. Drömsyner  med  vägledning och varningar ett stort antal gånger.

Oftast när det gäller  änglabesök  då  och nu så handlar det inte om nåra pluttiga änglar utan om stora och glänsande vita varelser  med auktoritet och mycket påtaglig  närvaro.

Den sortens  änglar som bilden här ovanför visar är  nog mera  bokmärkesfigurer och kyrkliga skulpturer med lite  himmelskt skimmer över sig när  de håller armbågarna på kanten av molnet.

Änglar finns  dom ? var rubriken på dagens inlägg. Jag är  övertygad om att dom finns, mer än vad vi tror  och fler än vad vi tror med eller utan vingar eller gloria. De har en funktion i vår  värld också nu. De finns vid  vår  sida och de kan gripa in när ingen annan finns. Berättelser av det slaget finns i spaltmetrar, när  någon varit i nöd  och det plötsligt fanns nån där och gjorde vad som behövdes  och sen lika plötsligt var försvunnen.

Den lilla ängel som får avsluta  mitt inlägg denna gång har ett litet ord  ur Psaltaren att ge dig.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s