Krångliga ord och vändningar !

Jag frågar mig själv  om man måste ha akademisk utbildning för att förstå dagens  språk i kulturmagasin och krönikor av olika slag. Detta efter att ha läst ett kulturmagasin och försökt att plöja en del  kultursidor  i aktuella dagstidningar. Men det är kanske jag som är  korkad och trög och har  för litet ordförråd,

Hur skall jag få mina vänner och grannar att ta del av de ”viktiga” artiklarna när jag själv ibland får sitta  med ordboken vid sidan om för att  förstå  och hitta rätt. För att inte tala om alla  dem som lever  med internets förkortningsspråk  och gubbar  och figurer i stället  för ord.

Krångligheterna  smyger  sig  in också  kyrkliga  sammanhang med  så mycket  teologiska verktyg som kanske borde ha stannat i redskapsväskan  och ersatts med  lite vanliga redskap.

Lite  exempel kanske – bara rakt upp och ner Hur är man  kontextuell eller hermeneutisk eller  vad är  obsolet ? Vad vet jag om tyckandets tyranni och extremiserade åsikter i tiden ? Hur sätter jag mig in i individualismens sönderfall   och det kollektivas  förtryck.? Psykologisk altruism intresserar knappast min granne i vanliga fall eller den tekniska förståelsen av evolutionär själviskhet  för  den delen. Nog med exempel.

De här  svårigheterna har ju funnits  också i kyrkan  som en lång tid bara pratade latin och inget annat språk fick användas.

Hittade en härlig beskrivning av detta i en dikt av Nils  Bolander som talade och skrev så att människor förstod  och berördes.

Jag fortsätter att försöka  förstå  och tala så att jag blir förstådd på alldeles vanlig svenska.. Verktygslådan har jag under  skrivbordet och använder redskapen i den i min förberedelse inför  mötet med grannar  och vänner  och församlingar. Enkelheten  och vardagens bilder  är  det som är  nödvändigt.

Det finns en massa goda krönikörer att läsa  som har fattat galoppen i detta  och jag är tacksam för dem. Men jag skulle  gärna hitta ett ”Vardagsmagasin” med enkla och begripliga ord – att dela med mig av till dem som är  ”verkligt” intresserade av hur världen ser ut och hur vi kan leva med varandra i den.

Jesus och hans liknelser  är rasande bra exempel på just enkelheten  och närvaron i allas våra liv.

Försöker ”blogga” med just detta i sikte. Blanda vardagliga tankar som kan få dig att fundera vidare på livets  många  frågor.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s