Vi säger 1 dollar jämnt !

Människovärdet  har det gått en väldig massa  inflation i numera. Var vi än tittar så är det verkligen rätt illa ställt.

Nils  Ferlin skrev i diktsamlingen Goggles  en dikt som  heter just En dollar jämnt ? Han inleder den  med en prosaisk reflektion. Detta är  alltså 1938 !

Skalden ser hurusom en amerikanska vetenskapsman räknat ut, att den kemiska substansen i en människas kropp gör henne värd 2:50. Emellertid tycker han att detta verkar en aning knalt eller småfuttigt. Skulle vi inte kunna säga en dollar jämnt. Tre kronor  och sjuttifem öre, alltså i svenskt mynt.

Låter det vara osagt vad det kan bli svenskt mynt i dag, kanske  en femtilapp eller så.

Diktens första vers: Så är – jämlik vår pressnotis, jämnt tre och sjuttifem ditt pris för klor  och kol och kalcium, när  du är blek och stum.

Okay – människovärde räknas inte så, det har betydligt djupare kvalitet – kanske i bästa fall. Ser man på världen och  världens ledare så verkar inte värdet  på människoliv vara särskilt högt Nord-Korea  värderar  på sitt sätt och FN och Säkerhetsrådet samtalar och beslutar utan verkan.  Mellanösterns problem med  krig och död  från Jihadister. Terrorism  över hela  världen  och människoliv räknas i tidningsnotisernas  siffror, knappast mer. Visst verkar det hopplöst alltihop.  Ändå måste vi leva  och våga hoppas och landa i någon form av tro på det värdefulla hos  oss alla. Men göra nånting – vad då? Man blir så maktlös.

Kanske  är det bara dom knäppta  händerna  som kan ge hopp och framtid. Vetskapen om att det finns en Högre  makt, Gud som trots allt har kontroll  och vi får samverka med Honom och varandra i tro på en  nåd igenom alt och ett förändringsbart nu och en ljusare framtid.

Se Jag är med er alla dagar sa Jesus en gång till en förvirrad lärjungahop och det bar fram för  miljarder av människor med en levande tro. Det bär  nu  också.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s