Åldersfixering eller bara en siffra ?

Oftast när  det berättas om någon som  handlat på ett eller annat olämpligt sätt så innehåller beskrivningen en siffra om ålder. 23-åringen  eller 55-åringen som anklagas  för eller vad det nu kan vara – man har inte  namnet eller kan inte utge  det eftersom förundersökningens  sekretess gäller – man får  lite klass på det hela genom åldern.

Är en människa bara sina år kan man undra ibland. Jag gör lite tidningsklipp ibland  och så ligger dom kortare eller  längre tid i mitt fack för  sånt jag vill återvända till. En del klipp blir kvar  en kortare tid och andra lite  längre. Rätt många har handlat om ålder  och åldersdiskriminering av olika slag. Undrar ibland  om det är  fult eller kanske farligt att bli gammal.  När  är man gammal – det verkar som om man blir det tidigare  och tidigare trots att vi blir  friskare  och lever längre.  Bloggare kan vara 100 år gamla i dag.

Jag har ett klipp som ligger kvar sen juni månad. Det är  en pastor – Ulf  Sundkvist – krönikör i tidningen Dagen som skrev med rubriken  Snart 55 – passé? Han berättar om en period i sitt liv när han inte visste om han skulle orka fortsätta  som pastor eller byta  jobb – helt  och hållet. Skriver om  sin brottning med problemet och just detta med att känna sig passé vid  55 års ålder. Det hela  slutade med  märkliga vägar till en  god fortsättning i pastorsjobbet.

Jag känner så väl igen mig själv i krönikan eftersom också jag haft en period med samma kamp då inte åldersrelaterad utan mer av andra skäl. Jag kom också tillbaka på pastorsbanan och är  kvar där  – TROTS min ålder. Men jag hör dagligen och läser  om och om igen om människor som passerat bäst-före-datum men inte sin sista förbrukningsdag.

Läser jag annonser om  lediga platser i snart sagt vilken bransch som helst så söker man en 25 – 30  åring med kunskaper  och livserfarenhet som en  som varit med mycket längre. – helt enkelt  en person som absolut inte kan finnas. I alla sammanhang skall det vara yngre  och yngre personer som kan kliva ut ur – TV-rutan och synas  och finnas. Det offentliga ansiktet skall  vara ungdomligt och vackert eller stiligt och just  TV-mässigt. Rynkig hud  och silvergrått hår  är passé.

Upplever ändå i mitt eget fall att det är just erfarenhet av livet och allt det fört med sig  som räknas  och är  viktigt för  de människor jag möter.  Vet inte om det är  så, men jag kanske  bara är  lyckligt lottad och att jag har fått förmånen att dela med mig av vad livet gett mig genom åren.  En livskamrat  som jag varit tillsammans med på smaragdbröllopsnivå, och delat  det enkla  och det svåra på ett fantastiskt sätt. Mött människor i hela mitt pastorsliv med  glädje  och bekymmer och fått dela livet och vardagen med många i kyrka och församlingsliv. Mött  personer som letat efter en tro och ett liv och fått vara vägvisare i många fall genom  själavård, bön och bibelord. Enskilda möten  och gudstjänster, studie  och samtalsgrupper, undervisning för unga  och gamla, ja  allt det där  som ingår i en pastors tjänst. Har nu en deltidstjänst  som vakanspastor och får vara med där på olika sätt. Har precis haft en tre dagars målarkurs där  vi gjort ett 50 tal konstverk  (13 personer har deltagit) Fortsätter och möter  personer med dom stora livsfrågorna och får vara stöd och hjälp på många sätt. Kalendern  rymmer ganska mycket viktiga saker och  möten. Jag finns inte  i dom stora konferenserna och mötena, jag är  nog mera  en ”landsortsprelle” med vardagliga ord och liknelser ur vår egen vardag. Jag tror inte att man går i pension i en pastors  uppgifter. Jag vill   inte vara ”passé” trots att jag fyller 78 i höst.

Livet är  så stort och meningsfullt och Gud finns där mitt i vardagen även om han måste gå med oss också till Vårdcentralen och Apoteket ibland. Var bäst-före-datum finns är  inte det viktiga det är  NU  som gäller – en  liten bit i taget.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s