Tal eller skrift – vilken skillnad !

Ibland blir jag så där  gruvligt besviken när  jag är  ute på ”nätet”. Det är  ofta  när jag läser  omdömen om  personer, politiska tyckanden, eller tvärsäkra åsikter i allmänhet och ”mina egna” i  synnerhet. Jag funderar ofta på om den personen som skriver hade uttryckt sig på samma sätt öga mot öga med den person det handlar om. Det är  ofta nedsättande och ibland ganska otrevliga  salvor man levererar.

Kan inte låta bli att fundera på var allt det där som heter hyfs, respekt, vett och sans har tagit vägen. Fanns det bara två eller tre generationer tillbaka i tiden. Jag minns inte från min barndom  och ungdom att man klubbade ner folk på det sätt man gör i dag – och det gör man ju nu anonymt. Internet avslöjar  inte  sina skrivare i första taget.

Min mamma var en klok kvinna och jag fick en hel del med goda regler mycket tidigt i livet. Exempelvis  fick jag veta mycket tidigt i ålder – att jag helst inte skulle komma hem med nåra barn innan jag kunde försörja  dem. Det vara bara en av  många kloka regler. Men den regel jag tänker på just nu är en ganska allmän sådan, men  nog  så nödvändig. Hon sa ” Om du inte har nåt bra att säga  om en person, så håll käften om den personen”.

Man kanske skulle ha den texten ovanför tangentbordet vid varje  dator, eller se den som en första hälsning när man öppnar sin laptop eller  Ipad.  Kanske skulle det hjälpa lite  och skona  både skrivare  och läsare från en hel del obehag.

Politiker  verka ha en förmåga att prata en massa skit om motståndare för att förminska dem i stället för att klart  och sakligt berätta vad dom själva  vill. Ett  antal partier verkar  vara speciellt utsatta just nu trots  både höga  och låga opinionssiffror. Religioner är  också  i farozonen och där kanske man kunde förvänta  sig lite mer vett och sans i kärlekens namn. Religiösa personer i offentligheten får stå ut med en hel del. Samhällsdebattörer som sticker  ut hakan med lite annorlunda åsikter kan man också ge sig på och försöka krossa -snabbt  och effektivt. Jag   nämner inga  namn varken på religiösa eller allmänna debattörer.

Ja  det var det där  med hyfs och respekt som jag är  ute efter – det kanske skulle behövas lite mer av det också i dagens samhälle. Saklighet och vettiga argument vore kanske en väg att pröva.

Byta ett ord eller två, gjorde det lätt att gå. Alla människors möten borde vara så. Han skrev så den gode  poeten.

Visa ditt ansikte och se den du skriver till i ögonen – nästa gång vid det ”anonyma” tangentbordet.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s