Kurbitsmåleri !

Har haft en del uppdrag under midsommar. Ett av dem var att ha ett bibelstudium i Gullbrannakyrkan. En samling som började med att man fick en kopp kaffe och en veteskiva att ta med sig in i kyrkan  och sitta  lite avslappnat  och smutta  på kaffet inför  samlingen. Det var riktigt roligt att möta  alla dem  som kom – en nästan fullsatt kyrka.

Jag inledde med  den  tavla i  allmoge  som jag  målade när jag gick och lärde mig detta  med kurbits hos  en  allmogemålare  i Färnäs utanför  Mora. Gick och målade hos  honom flera terminer och fick lära mig en del av det gamla hantverket.

Elie   himmelsfärd har målats i många varianter. Det här  är helt min egen version av motivet. Jag läste  Erik Axel Karlfeldts dikt  och  gav mig på ett försök att få med så mycket som möjligt av dikten i bild.

Det var  ganska lätt i början – du kan läsa första versen och se allt i bilden, men det blev svårare längre fram i texten,. Landskapet under med blånande sjö  och  dunkel skog. Leksands kyrkokupol och klockstapelns Falumalm finns  där och så barnen som står vid  gärsgårn och ropar ”Se på grannasfar så vådligt han kör”.

Hästarna  med eld ur sina  näsor  och runt sina ben, och Vintergatans Gyllenträdsallé var också möjligt att måla, men när jag kom till planeterna som han passerade tog  det stopp. Jag frågade min läromästare och han forskade  och kom till baka och sa : ”Det finns inga planeter i dalmålningarna – du måst mål blommor” och så blev det.

Den blå randen längst upp är  himlen och där finns det röda huset med Gud  själv på verandan, leksandsdräkt har han och det får  väl duga.

Sista versen i dikten går så här:

Och vår Herre stiger ut på sin förstugutrapp ”Stig här in du min heliga profet”  och han vinkar åt en ängladräng som kommer flink och rapp och för svettiga  kamparna i bet.

Det var  egentligen den versen jag ville  ha tag på i mitt studium. Gud sitter inte i en avlägsen blå himlaremsa   utan han finns på din och min förstugutrapp, just där  nära när  vi behöver Honom  för att klara av att  LEVA LIVET i alla dess olika skeden och former. Nära  dig och mig hur  än livet ser ut !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s