Humor i helgade hyddor !

Så hette en serie  böcker med  underfundiga berättelser från kyrkor och predikstolar. Jag tror att det har kommit åtminstone ett halvt dussin böcker med  den titeln. Sånt man läser och skrattar åt  och så   börjar man komma ihåg saker man själv varit med om. Det  finns  nog material till fler böcker än.

Jag kom att tänka på de här  böckerna efter att jag hamnat i ett sällskap med personer som skulle prata ihop oss i en ”sk  bikupa” på  Alliansmissionens konferens. Vi presenterade oss för varandra och en man sa  Roberth Johansson -Humor i helgade hyddor, böckerna. Vi hade ett gott samtal också efter bikupan.

När  jag kom hem  tittade jag i bokhyllan och   tog fram en av böckerna  Ett par smakprov får  du här.

Lille  Karl 5 år  gick i Pingstkyrkans barntimmar. Där hade han lärt sig bordsbönen: ”Mat på bordet i dag igen, tack Gud som gav oss den”   När  mormor vid ett tillfälle var barnvakt fick han ett äpple och bad: Frukt på bordet   i  dag igen, tack vår Gud  som gav oss  den.     Efter en stund bad han om ett glas vatten men nu blev det ingen bön så mormor undrade: Skall du inte be Gud välsigna vattnet också? Nej det går inte blev svaret.   Varför  det ?      Nej för  då blir det vin !

Nedanför predikstolen hände detta.       Under en predikan reste sig en man och gick ut ur kyrkan. Efter gudstjänsten frågade pastorn mannens hustru om det var något han tagit illa vid sig i predikan eller  blivit sjuk.  Nej det tror jag inte, svarade hustrun, han har alltid gått i sömnen.

Där  ett par exempel ur boken. Humor innehåller oftast en större  eller mindre gnutta allvar. Jag har ett antal egenupplevda berättelser som nog kunde fylla  ett antal sidor i en bok. Ger dig en av dom första i min tillvaro  som predikant. Kyrkan är  i Kokkola i Finland. Jag är  teol.stud. och  pastor under  den ordinarie pastorns  semester. En mormor har med sig sitt barnbarn  – kanske en femåring – i kyrkan. Jag hade fått lära mig att man  skulle en ha intrresseväckande inledning till predikan. Jag skulle predika om himmelsk kraft enligt Jesaja 40. Började med att berätta om hur mödosamt det var att röja mark för att bygga  vägar förr i tiden. Drog sedan  vidare med maskiner som avverkade nu, grävmaskiner  och frontlastare… men då protesterade barnet med att högt  och ljudligt säga, på sjungande  finlandssvenska :  SKA  HAN TALA BARA OM MASKINER – SKA INT HAN  TALA  OM GUD ? Fullträff  och lite  svårt att samla ihop sig till fortsättning på predikan, men det gick  och jag minns  det än som en nyttig lärdom.

Jag tror att Gud också i dag är  betydligt mer intressant än mycket av det vi pratar om och tycker är  viktigt. Vad var det dom sa en gång – Petrus och hans vänner inför ”STORA” rådet ?       Vi för  vår  del kan inte låta bli att tala om det vi sett och hört…. och så spreds den kristna  tron till en hel värld.

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s