Nationaldag är det i dag !

Nationaldag eller som det hette förr Svenska Flaggans Dag.  Vi flaggar på båda  sidor av huset med våra  små fasadflaggor och gläds åt att kunna göra  det. Det gör vi med den flagga som är  nästäldst av världens flaggor, det är bara den danska som är  äldre. Båda flaggorna  har myter omkring sig om att ha tillkommit på mer eller mindre himmelskt vis, nedsänkta  från himlen eller  varit syner från himlen för respektive  kungar  på sin tid. Myter som kan vara kuriosa och bevaransvärda.

Men när  jag satte upp flaggorna i dag på morronen så kunde jag  inte låta bli att tänka – Är det här egentligen  rätt i dagens mångkulturella Sverige eller PK som man säger i debatten nu. För  mig som inte är ”svensk” från  början utan fick mitt medborgarskap i landet när jag var 29 år gammal är  det absolut rätt. Men jag gillar  den finska flaggan också – mitt ursprungsland.  Båda flaggorna har för mig ett tydligt symbolspråk där  inte minst korset är  det viktiga. Sen finns  det blått för tusen sjöar  och gult för  böljande  sädesfält, hur  du vill. Men  symbolerna kan ju bevars kränka  en del i vår  mångkultur som inte alls kan tolerera korset som symbol.

Då kommer frågan om svenskhet och nationalism och allt vad det heter och så sitter vi där  och funderar på vad som är svensk tradition  och kultur och vågar inte ha nåra  svar. Så börjar vi plocka  bort en hel massa  ur det vi kallar vår kultur för att inte stöta dom andra.

Jag bryr mig inte om att räkna upp alla dom dagar och traditioner som får stryka på foten   eftersom det blir  så olika bedömningar beroende på  vem man frågar. Det här kommer igen på alla livets områden. Vardagsliv och helgfirande, mode  och mat, högtider  och fester – och vad som är  inne eller ute.

Jag påstår att det finns ett svenskt kulturarv att ta vara på. En del av det delar vi med andra länder  en annan del av det är  eget  men det finns där och du och jag kanske behöver ta oss en funderare på vad det   innehåller och sen leva med  det utan att skämmas eller dra för draperier för  de bitar vi vill ha. Våga  vara medborgare i Svea  rikes traditioners tyngd  och  kultur.

En viktig bit för mig i det här fallet är  den kristna tron och det den skapat i vårt land. Visst har det varit fel ibland  i mänskliga påbud i både  kyrka  och frikyrka. Kungliga Salighetsverket på sin tid  och frikyrkornas syndkataloger och bestämda påbud om vad som var rätt och fel.  Men  grundbudskapet har varit och är  detsamma, det som Jesus med sitt liv visade på som en väg att gå genom livets svårigheter. Gemenskap, kärlek, försoning, ansvar, jämlikhet. En vettig  och lugn Pilgrimsvandring genom livet. Det tomma korset  är  för mig den vackraste symbolen  för LIV.

Så jag flaggar med glädje och låter den blågula korsmärkta  tygbiten blåsa  i vinden för  tro  och liv.

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s