I dag är en sån där dag när man blir ilsk !

Det är  inte ofta jag blir arg men nu är det en sån gång. Kommer hem från affären och  möts av rubriken -USA  LÄMNAR PARIS-AVTALET. Man kan bli ilsk  och förtvivlad med mindre. Vad har  Trump  och hans miljöminister för  tänk. Blockering troligen i den del av hjärnan som jobbar med miljö. Ser dom eller hör dom inget av alla dom helt uppenbara tecken  och verkligheter  som pekar  på allt det  som förändras i klimatet just nu och som bara ökar i styrka. Jag skall inte försöka  räkna upp alla tecken – du kan dem säkert – åtminstone bättre än vad regimen i USA tycks  kunna.

Prata om svek  mot hela  världens länder , de fattigaste  och alla de andra  som skrivit på avtalet. Lilla  Sverige  försöker vara bäst på miljö, men  det hjälper knappast när  stora  USA hoppar av. ( Jag tror att Sverige gjort sin bit av kakan just nu)

Jag kan bli ilsk  också på hemmaplan. Exempelvis  när man tömmer reklamhögarna  i soptunnnan,  Eller slänger  annat  som det finns plats för i närmaste Återvinningscontainer  Försöker  själv samla mina reklampapper,plast,plåt och glasförpackningar tidningar med mera och kör  sedan  förbi återvinningen och tippar. Vi har bil och det finns flera  ,återvinningar i vår lilla  by. Nu blir  det ju  gröna påsar för matavfall och det är  bra. Vi ligger i ålder  75 + men har både barn  och barnbarn som skall ta över efter oss och då måste man tänka  i både  smått och stort för framtid  och liv.

Set finns ett gammalt fint ord  som heter förvaltarskap men det verkar ha fått ge efter för  det vanliga  slit och släng.

Usch nej – jag måste skaka av mig ilskan ett tag, annars kommer jag att skriva spaltmetrar som du inte orkar läsa.  Att hoppa av klimatfrågor  och avtal kan verkligen kallas synd. Det är  så långt ifrån skapelsens mening man kan komma. Gemensamt måste vi i dom små detaljerna på hemmaplan och i opinionsbildning och beslut skapa möjligheter till liv på planeten också för kommande generationer.  Det borde inte vara  så svårt att  lägga  lite av vår bekvämlighet åt sidan och skapa en bra  miljö.

P.S.  Det finns  saker  som vi funderar på. Flygtrafikens  effekter. Bilens  roll, när man bor på landet  utan tunnelbana, och ännu inte kommit till stadiet ”färdtjänst”. Produktionsfrågor av olika slag. Livsmedel.  Natur med skog och  äng, sjö  och hav. Energi frågor och en massa  annat. Men om man inte har avtal att hålla  så kan man inte förhandla. Det blir som en ”mur  mot USA”?

ARG  OCH ILSK OCH FÖRTVIVLAD KAN MAN BLI MED MINDRE ORSAK ÄN AVHOPP  AV TRUMP.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s