Att växa i tro !

Så är söndagens rubrik för  femte söndagen  efter påsk. Sitter  och funderar på den predikan jag skall ha  i morron i Gullbrannakyrkan.. Tro  och växande är  de två viktiga orden. Läser  nåra  tänkvärda meningar  i den bok jag har varje  dag  ” Alla  dagar nära”  av Max  Lucado. Tron föds inte  vid  förhandlingsbordet där  vi lovar Gud  våra  gåvor och räknar med att han ger oss mer tro. Tron är  ingen belöning till den som lärt sig mest. Det är inget pris som delas ut till den som är  duktigast. Det är  inte  en belöning till dom mest fromma.

Tron är  som ett frö  som finns i  ditt  inre  och behöver hjälp att växa  och leva. Erfarenheter i livet  som får  växa  och blomma ut. Där satt  jag och började fundera på frågan – Var växer man bäst ?

Villa  tidningen – låg i hyllan bredvid och en förströdd bläddring gav mig den här  bilden.

Växthuset måste  väl vara bäst ? Inglasat  och skyddat, genomskinligt tak och väggar för ljus  och sol, näringsrik jord att leva  i ? Javisst är  det bra  men bara för en tid.

Tänk om vi som kyrkor  och församlingar blir  nån sorts inglasad miljö. Allt växer  där  och blir pampigt  och fint. Växer  blommar  och ger frukt i alla färger. Sen väntar vi på att nån skall komma och plocka  och äta. Men alldeles  för  många  tittar bara till och skyndar sen vidare.

Eller om jag tänker på bilden från deras synpunkt som bara går  förbi och konstaterar att det ser skönt  och vackert ut, men inte  vågar jag mig  innanför  dom där glasväggarna,

Kanske kan du fundera   vidare på bilden. Efter flera års erfarenhet med växthus kan  jag  konstatera  att växthus  är en bra miljö ett tag, men också att det är en ganska  skör  tillvaro  när  stormar  och orkaner kommer och glas eller plastskivorna flyger i väg och  lämnar  gapande  hål i väggar  och  tak.

Jag tror att  kyrka  och församling inte  är  nåt  som finns i ett växthus utan är  mera  som ett nätverk som sprider  sig lite  överallt i vår  värld, sammankopplat genom den tro vi delar och som håller och bär  också när  det blåser storm eller mer. Kyrka  utan väggar är nog det som det var tänkt från början. Men  en gemenskap  som orkar  också med  det allra svåraste.

Tron får  inte ha en massa hemgjord  snickarglädje.  Tron föds som en gåva och växer genom bibelord, bön, gemenskap i församling med  nattvard  och delande. Med  Jesus i centrum.

Så blev det lite  övningsfunderingar för predikan i morron.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s