Bröd och näring !

Här är en bit av dagens arbete. Frukostbröd som vi behöver brukar jag baka själv. Så här  ser det ut och jag lovar det smakar faktiskt ganska gott Det är lite av mitt hemlands  ”vilda” smaker – finskt  rågbröd  utan socker och andra tillsatser. Bara ett par sorters  mjöl och lite  brödkryddor – ja förresten jag skickar med receptet i slutet av inlägget. Jag bakar alltid  dubbel sats, du vet , när  man ändå är i gång.- så det blir fyra hålkakor och små bullar  ur hålen. Det är ganska roligt att blanda  och knåda  och se degen ta fart och jäsa  och så blir det gräddat och klart. Ett arbetspass delat på flera  punkter under dagen.

Då är  det ett betydligt större arbetspass  att  ”baka” söndagens predikan  om den skall kunna ge  lite grann av Livets bröd för  dem som kommer till ett möte  med Gud i söndagens gudstjänst.  För vanligt dagligt bröd  finns  det ju recept att gå efter  och så blir  det  bröd.  Men för  en predikan finns  det knappast  nåt säkert recept.

Det går inte att slå upp en  predikosamling  av okänd årgång och där läsa ut hur man får en portion livsbröd. Det krävs  väldigt mycket mer. Mitt jobb med predikan börjar oftast  på måndag, med läsning av texterna för  söndagen och sen pågår  ”knådandet” praktiskt taget dygnet runt i flera dar.  Visst  tittar jag på  inspirationsmaterial. grundtexter och varianter, tänker på vilka  människor jag kommer att möta och vad   de kan ha för längtan.  Lyssnar in dem jag möter under veckan och funderar och funderar… alltsammans under en ständig bön om att få de ord jag behöver  för att komma nära dem som jag möter i kyrkan. Det händer ibland att jag vaknar mitt i natten eller på morronsidan  och har fått något i min tanke  som jag bara måste anteckna och sen bearbeta den kommande dagen. Det blir ett  antal små  lappar att sortera  och värdera ibland.

I det vardagliga brödet  kan man blanda  ganska mycket olika  mjöl  och kryddor, men det finns en sak man inte får missa om det skall bli ätbart bröd och det är  jästen. Surdeg hette  det förr och är ju en populär  jästform också nu. Gå in  i vilken brödbutik som helst  och nog hittar du surdegsbröd.  Jag har själv  en surdeg som jag underhållit och matat i sju år  nu och den bubblar  och lever fortfarande. Innan jästens  tidevarv var det ju lite  deg man lämnade kvar i degtråget av trä och den startade jäsningsprocesssen i den nya  deg man gjorde varje  gång.

Predikan behöver  också lite  surdeg. Något av de ursprungliga och eviga  värden, som gör  livet meningsfullt. Surdegen här är att få en bit  av Guds egen närvaro i  orden jag säger.  Någonting som tar tag  och berör den  som lyssnar. Tar  tag i det  som någon i kyrkan längtar efter  och behöver  för måndagen och den kommande  veckans olika  uppgifter.

Jag kan känna mig ganska liten inför  det uppdrag som varje predikan innebär. Ganska   nervös  och darrig ibland trots att jag predikat sedan början av sextitalet, men jag brukar bli lugn  när jag börjat dagens predikan.  Den dag jag inte känner av detta skall jag nog inte predika mer för då har det blivit rutin.

Så nu förbereder jag söndagens predikan med temat  ” Att växa  i tro”  Det behövs  mycket bön för att klara det !

Här  får du  receptet jag lovade på  dagens  vardagliga  bröd.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s