NU ÄR DET PÅSKDAG !!!!!

Nu är  det påskdag och jag har predikat i Gullbrannakyrkan. En gudstjänst  rik på innehåll både i  syn  och hörselintryck.  En virad törnekrona  och rostiga  spikar på altarbordet  och ett tomt grovt kors i trä vid sidan om  den vanliga  bilden över altaret.

Barnruta  med påskens  innehåll i film med legofigurer. Predikan  om att uppståndelsen är ett  faktum.  1 Korintierbrevets 15 kapitel  talar om hur Jesus visade sig vid olika  tillfällen  för olika grupper och personer. En gång för mer än  femhundra personer av vilka många  fortfarande är  i livet  säger Paulus  på sin tid, så vill du kolla  det  jag säger så gå och prata med dom.

I det sista kapitlet  hos  evangelisten Johannes  berättas det om  att Petrus  bestämde sig för att gå och fiska igen och en handfull lärjungar följde med honom, men dom fick inte nån fisk den natten. När  dom stävar mot land med tomma  båtar  så ropar en man från stranden till dem: Mina barn har ni nåt att äta ? Dom kände  inte igen honom  och sa som det var.  Han bad dem kasta ut nätet igen på högra  sidan  om båten så får ni fisk. De gjorde  så och fick så mycket att de inte orkade dra upp nätet. Så kände de igen honom där han stod  med  en glödhög  med bröd  och fisk  på stranden – en grill en tidig  morron. Det kanske var deras  sista fisketur på  Tiberias sjö. Sen blev fiskeläget  tomt för  andra  fiskevatten som handlade om att visa  världen att Frälsaren Jesus  lever och vill allas  väl.

Jag målade  ett tomt fiskeläge en gång. Inga  fiskare  inga nät eller andra redskap – bara  en tom kärra  och tomma  ställningar.. Gnisvärds  fiskeläge på Gotland. Så här  blev dem bilden.

Kanske  det blev så här  tomt också på deras fiskeläge, där  de en gång hörde  orden Följ mig  och lämnade allt  och följde honom.

Tiden efter påsk  ändrade deras liv helt  och hållet igen en gång och man gav sig iväg över hela världen för att  ge ut den kristna trons ärende. Det glada  budskapet om frihet, försoning och ett liv i gemenskap med Gud  och med varandra för att bygga en ny värld.

Så har den kristna tron  gått fram  och miljarder människor har upptäckt rikedomen i att våga tro  på påskens  huvudperson – Jesus !  Den tron  är  fortfarande levande  och stark trots alla försök att ta bort  den eller förvisa  den till det privata livet och inte påverka samhällsklimat eller  beslut i  världen i både stora  och små sammanhang. Just nu är  man på väg  att plåna ut den tron i dess vagga i Mellanöstern och  i den koptiska kyrkan i Egypten.  I vårt eget land pågår en hel del försök till avkristning och privatisering av tron. Religiöst neutralt skall allting vara. Andra  former av tro tar sig utrymme eller kanske former av icke-tro.  Typ försökena med att göra om Svenska kyrkan  till  Kungliga  Salighetsverket en gång för länge sen.

Det går  inte att utplåna eller förvisa tron. Det har gjorts en massa  försök genom historien men har inte lyckats. Det Jesus gav vår  värld  en påsk för  länge  sen det lever  och kommer att leva  vidare. Det var ett antal modiga lärjungar som vågade  lämna  det gamla fiskeläget tomt och i stället bygga  himmelska valv  över din och min dag.

Önskar dig en Glad  Påsk  och en välsignad tid  efter påsk med en  närvaro av påskens huvudperson – JESUS KRISTUS !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s