Påskbudskapet – från död till liv !

Det är  Långfredag nu när  jag sitter  och skriver.  I går  var det Skärtorsdag  och vi hade  en enkel gudstjänst  med tonvikt på  Nattvardsfirande  och Bön i Getsemane. Vår mötesledare   hade dukat bordet  med  en virad  törnekrona, nåra rostiga handsmidda spikar  och en   symbolisk sten för  dörren  vid  graven  och så givetvis nattvardens bröd  och vin. Så påminde vi varandra om det som hände för  ett par tusen år sen i den övre  salen  och i en trädgård, där  för  övrigt de knotiga träden står kvar  som minnesmärken från den tiden.

Nu är  det Långfredag med all den  dramatik som timmarna  rymde den gången. Kristi lidande och död.  Grymheten i det hela  skildrat i otaliga  filmsekvenser  och påskdraman av olika slag. Jag kan inte  säga  att jag förstår det hela, men  jag tror att det är  sant och att det hänt. Jag vet att det är  timmar som förändrade världen för all framtid, det finns  till och med i vår  tideräkning före  och efter  Kristus.

Vi har en bild på väggen hemma – en långfredagsbild  om du vill. Jag målade den 1962 i vår  första gemensamma bostad – paastorsbostad i Borgå  i Finland. På väg  in i väggen innan väggen ännu var uppfunnen. Det var så mycket som var jobbigt och ambitionerna alldeles  för höga och så blev lidandet konkret.  Så här  ser bilden ut.

Långfredagens påminnelse i vårt vardagsrum. Vi går  förbi den massor med gånger varje dag och ser den  om och om igen. Visst har den fångat en bit av lidande och smärta. Många av våra  gäster genom åren har också stannat upp och tittat  och frågat. Främlingar som av  olika  anledningar kommit in med officiella ärenden, hyresvärdar  och hantverkare och andra har studsat till och frågat om bilden. En del har velat köpa  den och frågat om priset. En dammsugarförsäljare  från Elektrolux erbjöd oss deras senaste helautomatiska sugare i byte. Nix – bilden hänger kvar med minnen  och närvaro.

Han finns i vårt hem – inte bara som bild utan som en vän vi umgås med  och talar med. Inte som ett minne bara utan på riktigt. Så  älskade Gud oss  att Han gav oss  försoning och frihet genom det Jesus gjorde för oss en gång för länge  sen.
Långfredag  känns  fortfarande som en lång dag av lidande och död, men vi vet mer än vad lärjungarna  visste  då – det finns  en tredje  dag som förvandlar  och  fortfarande vill förvandla lidande och död   till en GLAD PÅSK.

Det önskar  jag dig med  välsignelse och glädje  över livets alla  dagar  och möjligheter.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s