DAGEN EFTER !!

Sitter vid datorn  och funderar på – Vad skriver man, dagen efter  Drottninggatan ? Så har då terrorn konkret drabbat det fredliga och lugna  Sverige. Kuslig effekt när  någon kör  en tung lastbil rakt emot  och över  människor  som om det var nåra  tomkartonger på vägen.  Var finns det mänskliga hos  den som kör den kapade  bilen?  Hur förhåller man sig till en sån vansinnesfärd?  Finns  det överhuvudtaget ord som kan beskriva ett sånt sätt att hantera  människoliv ?

Nej det finns  inte ord  som  kan täcka  detta dåd. TV-bilderna  från Drottninggatan  sitter  etsade i minnet i hela  Sverige och kanske mer än så, för  att inte tala om hur det ser ut för dem som på nära håll drabbats  av sorg  och död  och lidande och trauman av olika slag. ”Normalt” brukar kyrkorna vara öppna i kriser och katastrofer men nu har polisen varit tvungna att stänga de två närmaste kyrkorna av säkerhetsskäl. Unikt faktiskt.

Men sammanhållningen bland storstadsfolket har varit enorm. Stödet för  och uppskattningen av  räddningstjänst, polis  och servicepersonal helt  suveränt. Polisen har fått rosor innanför  vindrutetorkarna och i dörrhandtagen på sina bilar och berget av blommor på olycksplatsen bar växer  och växer..

Men vad har man för ord att ta till i denna situation. Det finns en annan väg att gå  än dödens och  terrorns väg. Låt  mig en lien stund eller bara en sekund  byta ut bilden av Drottninggatan som du har på näthinnan  tillsammans med mig mot en bild  av liv  och hopp trots allt.

Det är  en ganska smal väg men den finns alldeles i min närhet. Det  är  på Galgberget av alla ställen  i världen, men det är  vår  och det är  bokskog och vägen är  belyst om det skulle  bli mörkt.

Kanske  är  det en bra beskrivning på den väg genom livet som det är lönt  att gå  på – en väg med hopp och tro genom allt. Den väg där  vi som har en kristen tro vet att någon gått  den före oss   i kärlek  till oss alla. Talar om att  verkligen vara människa och mötas  och hjälpa varandra på livsvägen. En väg där man inte tar sig makten över liv  och död  utan lever i gemenskap och respekt   och kärlek.

Den vägen verkar vara väldigt smal i dagens värld och många hittar inte alls den vägen trots att den till och med sträcker sig mellan himmel och jord. Nu i påsktid får  vi vara med och bygga broar på den vägen av flisor  från ett kors.

För  många år sen kom det en CD  med  Ådahl.  Dags att leva  hette den. Där  fanns  det en sång som hette – Jag tänker be för Sverige. be  med mig !

Jag tänker  följa  den uppmaningen  – du är  väl med ?

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s