NU SKALL JAG KOLLA SKÅPET !

Läste en  ledarkrönika i Dagen för ett tag sen. Det  var Dagens nya  medarbetare  Frida Park  som skrev under rubriken –  Ovärderligt hantverk. Hon talade om vad hon gjorde efter en stressig dag. Det blev inte en löprunda  eller en bok utan hon bejakade  sin inre tant och tittade på Antikrundan.

Sen gav hon en målande  beskrivning av  sånt som kunde förekomma i programmet –  vitt skilda saker  som matbord  från 1600 talet  eller en ring eller  silverkanna eller tavla och beskrev Knut Knutsson och hans entusiasm  för  de saker  som skulle  värderas. Han  satta glasögonen på yttersta nässpetsen och kollade  signaturen eller  kröp in under ett malätet bord för att bedöma årtal  och värde.

Jag kände igen mig och vårt intresse för  programmet  här på hemmaplan Vi har  själva  inga  märkliga  antikrundan-föremål , men vårt skåp som du ser i bild härovanför  sticker ut lite grann. Svärfar hittade det  eller rättare sagt det som var kvar av skåpet för  mycket länge  sen. Han fyllde i det virke  som fattades och gjorde  nya  lådfasader och donade med allt han kunde.  Så blev det ett skåp igen. Vi fick överta  skåpet efter  svärfars önskan och gläds åt det utan att veta ursprung  och ålder. Det kan vi bara gissa oss till. Tror på Väster-dalarna  med Dalavapnet snidat på krönet men ålder  vågar vi oss inte på att gissa mer än 1800 talet..

Lite  små-prylar  har vi kanske av typ Antikrundan, En spinnrock som är  jämnårig med mig.  En filbunke i svepeteknik som min mormor hade när  hon vallade korna  i deras sommarbete i Fäboda   i Jakobstad/Pedersöre  och med släkten Portins  bomärke  i botten, som bekräftelse på ursprunget.

Men jag läser vidare  i  Frida Parks krönika  och kommer till slutstycket i den.

”Vi är  nästan 2 miljoner svenskar som sitter i TV-soffan  och tittar på vad Knutsson gör  och säger.  Ett skickligt hantverk  i originalutgåva av en  stor designer tingar ett riktigt högt  värde.. LITE SOM DU OCH JAG – OVÄRDERLIGA, OAVSETT OM VI ÄR  OTRENDIGA, OLÖNSAMMA ELLER KANTSTÖTTA. ”

För den skull hamnar vi ju knappast i Antikrundan . vi hinner inte ens bli antika under vår livstid. Men du vet väl om att du är  värdefull – älskad för att du är  den du är. Våga vara dig själv ! Det är bättre att vara ett enkelt original än aldrig så tjusig kopia. Jag är  nöjd med att vara en ”landsortsprelle”  och inte  stå  på dom  ”stora” estraderna.

Damma av dig – inte för  att synas av Knut Knutsson – men för att vara i den verklighet som är  din vardag, här  och nu !  Våga  öppna ditt inre skåp för  både  Gud  och de människor  du möter !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s