Frukostläsning ?

Vad läser du till frukosten ? För  inte så länge  sen sa man att den viktigaste reklamplatsen för att nå  folks intresse var mjölkpaketen och den text som fanns på dem. Tror inte att det stämmer längre, Men trots  det har vår  närmaste mjölkproducent valt  att lägga en liten plastannons  till och med på skruvkorken till paketet.  Text  och bild  och storleken  är ju som en gammal tvåkrona ungefär. Men jag medger –  jag kollar vad det står  på korken, men sen räcker  det.

Frukost-TV  var väl nästa kanal. En liten  TV på nån bänk i köket. Påslagen direkt man går upp och om det  är  nåt som kan fånga intresset kan man titta, men däremellan står  den bara  och surrar och flimrar. Men det är ”bra” att ha ljud och bild inom räckhåll  så man inte börjar tänka  själv

Morrontidningarna finns ju också. Min mamma som pensionär gick upp klockan fem, hämtade in tidningen kokade havregrynsgröt, ( av alla grötar i världen) och åt och läste och gick sen och la sig en stund  igen.

Nu kollar man väl telefonen och ser vad som har hänt och surfar in på det man vill veta mer om när man vill.

Det är ju en hel del som kan dyka upp i nyhetsflödet, somligt är  viktigt och annat mindre viktigt. Engångsnyheter  och långsiktiga analyser. Spekulationer  och fantasier – sanningar och alternativa fakta. Just nu finns  det en gubbe  som dyker upp överallt.

foto0749

Han finns  överallt, Bild överallt – det här är ett heluppslag i Expressen dagens ex, och en massa text till det.  Det är  märkligt att en enda man kan fylla  alla världens nyhetsmagasin dag efter dag med vad han gör eller inte gör. Får berätta om hur väldigt duktig han är i allt det han  tar tag i. Ingen Jantelag här  inte. Man följer alla hans görande  och låtanden runt hela  vårt klot.

Det  jobbiga och det är  det som gör att vi här hemma också kollar denna man varje dag är  den position och den makt han har. Där  ett hastigt utslängt ord eller nåra rader  på Twitter kan skaka hela  världen. Han tål inte kritik eller att bli motsagd och måste hela tiden framhålla  sin egen förträfflighet. Det är bara hans verklighet som existerar allt annat är mer eller mindre lögn eller ”fejk”.

Osäkerhet är  ordet på modet just nu. Vad  kommer  det att stå i nyheterna nästa gång?Står  världen kvar nästa vecka ?

En krönikör i Svenskan Josefin Holmström skriver klokt. Jag vänder  mig till Bibeln, med böcker skrivna under tusentals år av människor  som  genomlevt ännu osäkrare tider än vi, skrivna  för  människor på flykt och människor  som lidit. Och så hänvisar hon till Predikarens lugna  och trygga ord.  Och  bergspredikans ord om att inte göra  sig bekymmer…

Det är  utmanande ord, men också ord som har stått sig genom århundraden av osäkerhet. Och det är  något att luta  sig emot.

Det är  rätt skönt att få läsa  det i en vanlig svensk morrontidning.

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s