Klimat i atmosfär och samhälle !

Klimatforskarna meddelar  att temperaturen stiger  trots alla  våra  försök att minska på  utsläppen.  Det måste vi ta på allvar  och försöka inrätta oss efter det. Men kanske inte lilla Sverige behöver vara störst bäst  och vackrast i det avseendet. Vi kan inte vara världssamvetet i allt.

Men iskylan i vårt samhällsklimat blir bara värre och värre  och där  borde  vi skärpa oss ordentligt. När jag nu skriver om detta  så är jag både  förtvivlad och ilsk. Skall förklara mig strax.

Det finns mycket man kan skämta om och ironisera  och parodiera över, men det finns en del områden där  jag tycker  att det är helt fel. Ett par exempel av färskt datum. Man kan lyssna till en Pod  där paret Filip  och Fredrik kallar diabetes en ”lyxsjukdom”. Undrar vad alla dom som kämpar med  blodsockerhalter och dom som har svåra  sviter av sin sjukdom känner  inför ett sånt uttalande. Lätt att slänga ur sig utan tanke på  annat än att det verkar  roligt..

Eller dagligdags när  man hör om  nåt man inte gillar eller nån man inte gillar – är  du CP eller ? Föreläsaren och debattören, komikern Jonas Helgesson tycker  att CP  borde  ingå i CV  som en tillgång,  Etiketter  sätter man på syltburkar inte människor.

Människor med Downs syndrom skall helst inte synas om de finns nånstans. Jag mötte en Down-kille  med sin assistent på stan. Dom hade handlat nåt och han ville visa  det för  mig – helt  okända varelse och kom och öppnade  sin kasse och var glad. Jag tittade kramade om honom och tyckte att det var bra. Hans assistent såg ut som om himlen ramlat ner.

I Mellon fanns ett omdebatterat  inlägg i sången om Skåne, där  Björn Ranelid fick veta att han liknade  Donald Trump. Att Ranelid nyss  synts  i Tv och berättat om hur han mobbats för sitt utseende i sin skoltid fanns  inte på kartan..

Här  går  vi ut och försöker tala om för barn i skolan hur fel det är med mobbning och samtidigt beter  sig vuxenvärlden  som om man aldrig hört  talas om detta.  Morgan Allings program har varit väldigt viktiga.

Hur många arbetsplatser är  fria  från mobbning?  Det bara bortförklaras med  att lite får man tåla eller att det bara är ”omklädningsrumsprat” och så kör man på. Arbetsdomstolen skulle  bli helt överbelastad om allt anmäldes – ja   den skulle kollapsa.

Här  har du min förtvivlan  och ilska.  Dags att städa bort en massa beteenden när  det gäller utseende, sjukdom, kön, etnicitet, sexualitet och religion. Bli som folk igen. Folk – det var  på den tiden  man levde med hyfs  och respekt och empati. Då var ”klimatet” varmare, nu är  istiden nära. Och då har jag inte sagt ett ord om det råa  våldet. Skjutningar och mord i offentliga miljöer. Områden med egna  lagar om hur man skall vara och leva med ”hedersförtryck” och kriminalitet.

Vi väljer vilka klimatförändringar som ligger  närmast att åtgärda. Men både  den stora  och den mindre förändringen handlar om att LEVA TILLSAMMANS.

Det är ALLA HJÄRTANS  DAG den 14 februari – borde vara alla dar. Skickar en kram till dig just nu !

2 tankar på “Klimat i atmosfär och samhälle !

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s