En plog med gäss flög i dag !

Det finns en del talesätt med djur med i orden. Nåra exempel – Envis  som en åsna – Arg som ett bi – Gömma  huvudet i sanden som en struts – Dum som en gås –  Lortig som en gris… du har säkert fler exempel själv. På  olika vägar har man skapat talesätten  utan att de  nämnda djuren har  de  uppräknade egenskaperna på riktigt.

En god  vän rensade i sina bokhyllor  för ett tag sen och jag fick med mig en  trave med böcker. Det blev lite blandad kompott. En av dem  var en samlingsvolym med titeln: Det är aldrig kört.  En hop med visdomsord som var för uppmuntran  och hopp.

I den boken hittade jag  ett stycke om Dum som en Gås. Ett talesätt som egentligen är  en förolämpning mot gåsen. Sökte  en bild på gåsen och hittade den här på Wikipedia.

Letade på ordet Plogformation.

v-formation

Det är det klokaste sättet att flyga som man kan tänka sig. Genom att flyga så här kan flocken flyga 71 % effektivare än om varje  fågel skulle  flyga  för  sig.. Varje  gås  som flaxar med vingarna, underlättar för bakomvarande fågel genom att skapa uppåtvindar, ger lyftkraft helt enkelt. När  ledargåsen blir trött  flyttar den bakåt i formationen och en annan gås  tar tätplatsen. Gässen längre bak i formationen skriker för att heja på de främsta att hålla farten.

När en gås blir skadad och inte kan flyga med längre, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa  och skydda den skadade. De stannar tills gåsen antingen kan flyga igen eller har dött.

Dum som en gås ? Ja  gärna om det är  så här  det går till !

Vi  borde  nog lära oss en del av gässen  Bytas av för att bana väg genom vardagens bekymmer. Stötta  dem som är  vägbanare !  Ta hand om  varandra tills ”den skadade kan flyga  igen”. Det verkar nog som det är lite gåstänkande vi skulle behöva i  dag, med allt  det som sker i vår konstiga  värld. Ledargestalter  som verkar flyga  i fel riktning. Tänkesätt som plöjer ner allt  det som hör till mänskliga rättigheter och skyldigheter. Ta hand om de skadade och trötta -läs, människor av alla slag på flykt från grymma förhållanden. Låta  den som behöver  det stanna till och få vår omsorg tills ”skadan” är  läkt  och man kan börja ”flyga själv” igen.

Bilda  en plogformation  av möjligheter och hopp där allt verkar kört.

Jag tror det var så Jesus ville se det när Han kallade  den lilla gruppen att följa Honom och ge världen liv. Den grupp som inom de först hundra åren   banade nya  vägar genom tillvaron. Gav tro – hopp och kärlek. Det är  aldrig kört! Det finns alltid en gemensam väg att komma vidare på.

Ibland kanske du behöver vara ledare i flocken – ibland får  du flyga med  och vila i den ena vingen. Våga  flyga  och se att vingarna  bär !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s