Konstiga ord finns det gott om !

Konstiga ord  finns  det överallt. Ord som man inte begriper eller har minsta aning om eller kanske inte ens har hört  förut. Kyrkan har gott om såna, till exempel i rubriken för dom olika  söndagarna under  året. 20:nde söndagen efter  Trefaldighet, Septuagesima eller som nu på söndag den 5 februari – Kyndelsmässodagen. Vad är  det för nåt och vad betyder orden.

Kyndel är  det gamla ordet för  ljus. På den här dagen samlade man de ljus  som skulle användas under  det kommande året och invigde, välsignade dem för  den tjänst de skulle  göra i kyrkans  gudstjänster  och  högtider. Kyndel  säger vi ju  knappast till vardags.  Finska språket  har lite kvar av det  då ljus  där  heter  kynttilä. Lite av det gamla ordet kvar.

Men kyndel passar knappast in i vår  värld av LED-lampor.  Visst är  det bra med ledlampor, energisnålt  och säkert.  Praktiskt med bara en liten  kontaktknapp i botten som man trycker igång ljuset med  och sen kan man helt riskfritt  ställa  det var som helst, glömma  det  gör inget alls  det bara  står  där  och lyser så länge batteriet räcker.

foto0745

Sen kan man ju fundera på skönhetsupplevelsen i det hela. Det  står  och fladdrar lite  med lågan – som ett riktigt ljus – men visst är  det betydligt blekare  än  det gamla vanliga stearinljuset.

foto0744

En ”levande” låga med både ljus och värme, men visst lite  farligt också om man skulle glömma det. Men det är en äkta och  lysande låga som ger  upplevelse  och känsla. En LEDande  låga  för liv och ljus.

Hur är  det med oss och våra liv i vår vardag.  Är  vi strömsnåla  ledlampor  som man bara går  förbi eller  unika levande lågor som både lyser  och värmer när man stannar upp en stund och ger sig tid till närhet och gemenskap.

Visst skulle  det vara praktiskt med en av och på knapp ibland – men livet är  inte  sånt. Vi har tänts en gång för att leva i denna  värld – tillsammans – i en hel och värmande gemenskap. Det går inte att stänga av den vardagliga lågan. Visst ryker   det ibland  när man inte tycker  sig orka med allt det som möter oss på livsvägen eller om man har fladdrat i väg med en alltför  stor låga av entusiasm och engagemang.

Biskop Nils Bolander skrev i en av sina många dikter om livets mödor att det var bäst med ”en lagstadgad två centimeters låga” annars kom den stora ljussnopparen och klippte av  den alltför långa  veken. Men den risken finns hela tiden och det gäller att våga brinna i de möjligheter man har.

Ni är  världens ljus – sa Jesus en gång. Inte  för att lysa  som bäst eller vackrast eller med mest stämning, utan för att ge värme  och liv.  Och när  vi inte tycker att  vi orkar eller ser att nån i vår närhet inte  orkar så får vi be att Han kupar sina  händer runt den flämtande  lågan tills  den får styrkan tillbaka igen

Det går inte att förändra sitt liv med att bara ”byta batteri”  Alla våra egna batterier tar slut. Det behövs en större kraft än nåra  volt i en kapsel. Den får vi genom att luta oss mot Honom som en gång stöpte ljuset i världen och oss.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s