Tjugondag Knut !

På tjugondag Knut skall julen ut är  ett gammalt talesätt. Det går ju tvärtemot att julen varar intill påska. Hursomhelst så är det dags att återgå till vardagen, så vi har idag städat ut julen och  packat  och burit ut allt julpynt till nästa juls  uppackning. Nu är det den vanliga vardagen  som gäller  igen.

foto0730

Den vardagen började i dag  med storm  och snöblask och regn och blev  faktiskt ganska  grå. Grå förresten – vad är  det för färg på dagarna annat än den i kalendern där vardagarna  går  i svart  tryck och helgerna i rött.  Vet inte – kanske du har olika  färger på dina  dagar eller tänker du kanske inte dagarna alls  i färg utom då den grå vardan.

Tittade ut genom fönstret en gång till och nog var det ganska grått i dag.

foto0731

Trots att snön försökte lysa upp bilden. Det räckte  ändå inte till för att lyfta till en sån där  härligt vit vinterdag som det kan vara ibland med gnistrande  vit snö, nån enstaka minusgrad och hög  och solig luft. En dag – lätt att andas och njuta av för årstiden.

Hur är  det med det där med  den grå vardagen i livet för  dig ? Är det enahanda  och grått ? Har du svårt att hitta  färger och variation över dina dagar och veckor ? Är det bara enformigt och gråtrist ?

Jag är gammal nog att komma ihåg en gammal schlager  som berättade om Små nära  ting … Den betonade hur viktigt det var att se  de  små tingen, händelserna , ljuspunkterna och små glädjeämnena  i tillvaron. Jag kommer inte ihåg vem det var som sjöng den  men  jag kan nog gnola fram melodin till några av stroferna i visan. Visst finns  det både vett och sans i tanken att se  och minnas just dom punkterna som gav färg åt dagarna  i livet. Kanske  det var  ett samtal, en hälsning från en vän. Kanske  ett SMS  eller en bild på nätet  eller  nåra rader du hittade när  du läste en bok eller tidning, nåt som bara fastnade  och gav dagen färg  och liv.

Vi borde kanske var med lite  mer  och  ”måla dagar” för varandra.  Läste  i dag om en medverkande på Equmeniakyrkans  medarbetardagar, som berättade om hur besviken hon kunde bli  när  människor  omkring  henne så fort dom satte sig ner började knappa  på telefonen i stället för att prata med  dem som satt nära  intill dem. Jag kan förstå hennes  frustration och dela den eftersom det händer dagligen. Jag ser det ju själv och kan bli riktigt lessen över att det är  så.  Har själv bara en antik telefon som det inte finns så mycket att knappa  eller appa på. Visst finns  det fördelar med den moderna tekniken – men vi borde kanske ransonera lite mera  hur  vi hanterar den ?

Små nära  ting  och närvarande medmänniskor borde nog få ta en större plats på livets palett. Det är  mitt i vardagslunken  som livet skall levas. Det är risk för att det går oss förbi om vi sysslar med en massa  annat hela tiden.

Fundera lite  på dina vanor  och jag funderar på mina. Byta  ett ord eller två, gjorde det lätt att gå. Alla människors  möten borde vara  så ! Han skrev så  -poeten- du vet !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s