NYÅRSKLOCKOR RINGER SNART !

När jag skriver  de här  raderna är  det näst  sista dagen på år 2016. Tomas Sjödin hävdade i sitt vinterprat att  det är  lite mer hopp kvar när man har  den näst  sista dagen i året att  prata på. Sista dagen skulle  kännas  så definitivt slut. Jag håller med om det. Men nyåret kommer ju i alla fall och det är tid  för lite  tillbakablickar eller bokslut  och lite framtidsfunderingar för  2017. Det som ligger bakom har man ju upplevt. En del  av det som hände  förstår man och annat har man fortfarande frågor som är  oklara kvar. Tacksam för  lyckliga  stunder. Besviken över sånt man gjorde fel. Men man har klarat det hela  på något sätt, ibland med plus  i kanten och ibland med en röd  bock – sån där man fick i småskolan vid stavfel – och som man får  försöka  rätta till.

Nu väntar man på tolvslaget och Nyårsklockorna. Skansen har varit obligatoriskt program för oss i  många år. Längre tillbaka i tiden, innan TV fanns, var det Sveriges domkyrkoklockor  som tonade i radion.

Hemma  hos  oss i dörrkarmen till köket hänger  det en nyårsklocka  som finns med sen min barndom, så den har nåra år på nacken. Den ser ut så här.

foto0720

 

Den ringer  inte  så klart och tydligt men den påminner om att det blir ett nytt år igen en gång. Vad det nya året kommer att innehålla  vet vi inte. Den fråga  som står i centrum är tyvärr denna – VART ÄR  ÅR  VÄRLD PÅ VÄG ? Det finns  så mycket osäkerhet, så mycket destruktiva och hotfulla krafter, så många med diktatorsfasoner, så mycket krig   och död och sorg, katalogen kunde  bli lång. Är  det säkert att  vi överlever i klimatfrågor och allt, allt  annat? Är det kollaps, konkurs, finito – som är framtidsvyerna ? Finns inga svar på det , i alla fall inga säkra.

För vår egen del , på hemmaplan, så finns  det en trygghet -trots allt. En tro som bär  också igenom det osäkra. En Gud  som  när  allting verkade gå käpprätt åt skogen  i Jesu liv på jorden. Vände katastrofen till liv. Det blev inget  synligt kungarike. Den som man  trodde skulle  befria folket dog på ett kors. Ordförande  Petrus  svor på att  han aldrig  känt den mannen, kassören Judas gick och hängde  sig och alla andra flydde undan. Men på tredje dagen blev  graven tom och Jesus  vann livet tillbaka – för oss alla..  Sedan dess har miljarder människor över hela  vår jord  burits av en tro – trots allt. Miljarder lever i den tron också  i dag. Det är  den tron som kan ge trygghet också 2017.

Med den tron och vissheten i ryggen vill jag önska dig ett HOPPFULLT  OCH FRIDFULLT NYTT ÅR.  Var inte  rädd står  det visst  365 gånger i vår  bibel Ta fram den och håll den i dina händer  och känn tryggheten som bär igenom allt!

Vi möts  här på bloggen igen i det nya  året !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s