I VÄNTAN PÅ STORMEN !

Annandagens  kväll satt vi hemma och väntade på den stora stormen Urd, från Norge. Det lät faktiskt lite  kusligt med vindbyar på 45 meter per sekund och vågor ute på havet i storlek 25  meter. Räddningstjänsten varnade och SMHI varnade och alla  tänkbara förberedelser gjordes – väl  planerat  och klokt.  Nu blev inte  Urd  så stor och stark hos  oss, men Nissan steg 175 cm över  det normala vattenståndet, över land  och kajer. Man förberedde med vallbygge  både  i hamnen och vid Örjansvall. Skönt att det gick så bra och ingen människa kom till skada.   Själva hade vi plockat in en del lösa saker och parkerat bilen på gatan en bra bit  från takkanten. Förra stormen fick vi ju en flygande tegelpanna genom vindrutan, med allt det jobb det förde med sig. Men nu gick allt bra. Stormbilderna  har  ju färgat nyheter och media och visat på kraften i vinden.

Jag var inte ute  och tog nåra bilder utan tänkte i stället visa  dig ett par tavlor med absolut motsatt motiv  till storm. Det blir  en Anders  Zorn och en Ragnar Sandberg. Kanske kunde  temat för  dem vara lugnet före stormen eller  det vanliga livet med vänligare vindar. Zorn var ju en mästare i att skildra vatten. Det här  är en av hans akvareller, den heter Vattenspegeln.

foto0716

 

Bildkvaliten i min kamera är  inte  den bästa. Men ett litet intryck kan du få. Motivet är  från Dalarö. Den andra bilden heter  Gumman med måsarna.

foto0718

Lugnet före stormen skrev jag. Det är  ju ögonblick som vi all upplevt. Anat att det är  nåt på gång och så blir det på nåt sätt som en undermedveten väntan på det okända men anade som skall komma. Så plötsligt är man där. Vet inte riktigt om man kan klara av situationen eller inte. Det blir  en period med oro och bekymmer och svårt att hitta en vila nånstans. Oftast reder det ut sig på ett eller annat sätt och så är man tillbaka i det vanliga och vardagliga igen. Vad det var som hjälpte till att man kom igenom det hela är  olika, kanske  ett ord, en kram, en blick eller ett möte. Andra sidan fanns där i alla fall och man hittade rätt. Det fanns – en punkt mitt inne i stormens öga – som vände  det hela.

Här  skulle man kunna stapla en hel massa  med fromma ord och  ”snusförnuftiga” ord, men jag gör  inte  det  Påminner bara om att det  ibland är  väldigt lite  som behövs för att en medmänniska  ska  se vattenspegelns glitter igen. Tårade ögon kan också lysa  och leva igen.

Se  ögonen vid livsvägens kant  Hjälp dem att  få se lite  mer  än diket och våga  gå upp på stigen igen ! Ta tag i en utsträckt hand  och lyft. Säg kanske ett ord om det  behövs. Var där  mitt i stormen !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s