Självgod är vad jag är ??

foto0713

Så nu vet jag det – eftersom min fru och jag när vi är  ute  och handlar vår  mat inte  bara går förbi den människa som sitter  med en pappmugg och en skylt – utan lägger  något i muggen.

Krönikan är  skriven  av en lektor i etik –  Ann Heberlein. Välkänd  debattör  och skribent. Men  jag tycker nog att hon tar fel denna gång.  Skulle  jag reagera svenskt så skulle jag meddela  att jag känner mig djupt kränkt och fundera var jag skall anmäla min kränkning – DO eller vad det nu kunde vara. men jag reagerar inte  så. Jag tycker bara att hennes krönika är enkelspårig och att det måste finnas andra lösningar och att man måste agera både kortsiktigt, akut  och långsiktigt med samtal mellan regeringar i respektive  länder.

Sammanfattningsvis skulle  jag se  det så här , jag slutar  inte att hjälpa  och ta hand om de skadade  i väntan på att  ambulansen skall komma efter larmet till SOS.  Det handlar inte om att tillfredsställa  mina egna känslor – det handlar om  nöd och livshjälp. Vi fortsätter att ge – bara för  nödens  skull.

En annan sida i denna verklighet är  JULUPPROPET . En namninsamling för en  mänskligare asyl  och flyktingpolitik.  Sveriges kristna  råd  och ett stort antal kyrkoledare har startat detta Upprop /  kanske kan bli ett litet Uppror / i den situation vi lever i just nu.

Genom att underteckna  uppmanar vi regeringen att:

Ge barn och unga rätt till trygghet  och framtidstro.

Ge alla  som beviljats asyl i Sverige rätt till  familjeliv.

Undanröj praktiska hinder mot familjeåterförening.

Du kan läsa  allt om detta på  Juluppropet.se

foto0710

Ser i nyheterna i dag att Stefan Löven inte  tänker förbjuda  tiggeri, men kan tänka  sig att man kanske måste ha nån form av licens  för  att få utöva  tiggeriet.  Kan man  få licens på att man är fattigpensionär och behöver  bidrag till sin dagliga överlevnad – jag tror  och vet att det finns många  som kan fundera så. Vilka krav skall ställas  för att få licens och kommer det  att finnas tiggarplatser ungefär  som P-platser på ställen där  det inte stör den allmänna  tryggheten ?

Jag vidhåller  att det inte handlar om en yrkeskategori som heter tiggare som anonymiserar dem som sitter utanför  affären. Det är  människor  som du och jag. Vi  bör se dem i ögonen och mötas ansikte  mot ansikte och om möjligt lindra  den akuta nöden. Så får regeringar i de olika länderna  samtala  och  börja  skapa ett värdigt liv för framtiden.

Önskar dig och vännerna utanför affären en jul med mening och liv – trots allt !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s