JULKLAPPSBEKYMMER ?

 

foto0706

Om jag inte  har alldeles fel så är det julklappstider. Ja – somliga ”kloka” människor har ju fixat detta  för  länge  sen, men vi vanliga har  bekymmer  med det i dessa  dagar  och somliga av oss chansar och lämnar det hela  till sista minuten eller hoppas på tomten och hans verkstad. Paketet ovan köptes  för nån vecka  sen, men en hel del återstår.

Viktiga saker  handlar det om- åtminstone ibland. Såg en artikel för ett par dar sen där man hade kollat upp vad som var viktigast i jultraditionerna. Det var inte  nån Sifounderökning precis, utan snarare ett tyckande. Jag blev lite  nyfiken och bläddrade fram  texten för att se om det var granen, maten, klapparna eller  nåt annat. Jag blev lite förvånad för  det visade sig vara det här.

foto0707

Aladdin asken alltså. Kanske inte  den jag har i bild   utan den röda. Den  har funnits  i många år  och när man har gjort ändringar i innehållet så har det nästan blivit  folkstorm och man har varit  tvungen att förklara varför  och hur. Senast var det  trilling – nöten som försvann  och det var mer än svenska  folket kunde  stå ut med. Men den var väl utspelad på grund av personalfråga  precis  som russinen i varsin del av   Lussekatterna.  Tänk att en chokladbit kan engagera så mycket kraft och vilja att protestera. Nu är  det som det är  och hemma  hos oss är  det mörk choklad som gäller och då är  asken här  ovan bäst. Lite  nostalgi  från mitt hemland Finland  och mina jular där  är  De  gröna kulorna  som vi hittade när  vi var och handlade senast.

Ett par julklappstips av annat slag vill jag ge dig. Klappar där  det  inte syns  så mycket paket under granen eller  i tomtesäcken. Klappar som hamnar längre  bort på kartan men blir till större glädje  där  än våra  chokladkartonger och andra  hårda paket här hemma.

Kolla  annonserna – dom är bara ett par av utbudet där  det behövs ”gåvor” av annat slag.

foto0708

foto0709

Open  doors  och Läkarmissionen är bara exempel på ”säckar” med klappar  som gör  verklig nytta. Det finns  en mängd andra också  och det dröser ner info  och begäran om gåvor  från många  sådana organisationer så här  före  jul. Man vill gärna vara med och hjälpa till, men problemet är att det inte dröser ner en massa extra pengar till jul på konton eller i postlådan. Så vi får hålla oss till dem som regelbundet får stöd  från oss.

Sen finns  ju  de mest synliga utanför  våra gallerior och affärer. De  där  som det bråkas om med frågeställningen om de ska förbjudas att finnas till eller hur man skall ta tag i deras ”julfattigdom”.  Låter  som en omöjlig diskussion. Låter  som om vi var livrädda för att låta  det klirra  i pappmuggarna  utan bara går  förbi  och ser  inte  den som sitter där. Inte har vi tid  att läsa  skylten heller. En kartongbit med en  darrigt textad förklaring.  Konkret kan vi faktiskt fundera på hur man hjälper  dem i deras hemländer. Men i det närmaste – nu till jul -kan vi kanske låta  det prassla lite  i muggarna. Jag tror att vi klara det  och ger en tillfällig handräckning för  någon.

Tänker på att vi i Sverige under  många jular ställde  ut grötfat  till tomten och väntade på att han skulle  tömma  det, men såg honom aldrig.

Dela  med dig lite  av den jul du firar, inte  till tomtar men till  människor  som inte  ser nån annan lösning för  sin tillvaro  nu, än en pappmugg  och en sovplats i en rishög till bil på en P-plats.

Jag har ingen bild på henne eller honom som sitter där, men jag har den på min näthinna och kan när  som helst se personen framför mig.  Han som är  julens centrala person – Jesus – föddes  i ett  stall och flydde ganska snart till ett annat land. Om det varit i vår  tid nu hade det kanske varit ett garage eller P-hus eller under ett tak för kundvagnar – vad vet jag. Ett vet jag – att han bryr sig om varje  människa men är  beroende av vad du och jag gör.  Stanna  till när  du ser nöden och räck ut din hand med värme och kärlek.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s