(H)Julkvarnen !

Foto0147

Kvarnar finns  det av alla möjliga slag. Väderkvarnar  som  i Särdal, som drivs  med vindens kraft.  Skvaltkvarnar som den här  i Marbäck som jag fastnade för  som motiv för en av mina  tavlor en gång för  länge  sen.

DSCN0787

Vattnet i den lilla  bäck man ser  drev kvarnhjulet en gång och man kunde  mala säden där. Nu står den bara som ett minne  från den tiden. I Oxhult utanför  Hishults samhälle  finns en annan kvarn som också drivs med vattenkraft.  Valde också den som motiv för en av mina  tavlor  en gång.DSCN0788

Rotade lite  i gamla  bildlådor för ett par dar sen  och hittade då ett motiv  runt den senaste bilden. En bild  som vittnade om arbete och  möda  när  vintern och isen tagit grepp  om vattenhjulet och det krävdes ishackning  för att få hjulet att snurra igen.

foto0705

Det ser rätt mödosamt ut. Sen var steget inte långt för mig att fundera på ”julkvarnens” snurrande hjul.  Den tid  när  våra vardagshjul har fastnat i alla  måsten inför  julen. Kanske vi bestämt oss för att trappa ner – åtminstone lite grann – detta år, men vi lyckas  inte  nu heller. Allt  det vanliga  skall göras och det kan bli lika  mödosamt som arbetet på kvarnen på bilden.  Vi bara måste fixa allt.  Dekorationerna utanpå huset och i trädgårn.  Allt  pyntandet och städandet  inomhus. Alla  julklappar som skall köpas, paketeras  och  förses med rim. All bakning, alla  maträtter som skall förberedas, frysen som skall fyllas inför helgen. Julkort eller hälsningar via  nätet, kanske  nån blir lessen om det inte kommer nån rad på nåt  sätt. Ja – du vet själv hur det känns, julkvarnen mal  på så  det gnisslar  och surrar  och skriker överallt. Frågan är – vad det är  som driver den  och om vi orkar spjärna  emot  och skapa  nåt annat i stället.

Låt ”kvarnen” stå eller låt den mala på tomgång ett tag. Ge dig själv och dina  vänner  det viktigaste av allt – din tid och din närvaro. Vi  har själva krympt ner på en hel del inför  denna jul. Släppt en del måsten och varvat ner och det känns ganska skönt. Ålder och hälsa  är  en bidragande orsak, det skall erkännas. Men lite mer  julfrid ser vi fram emot.  Den enda is vi måste hacka eller skrapa är den på bilens rutor när  det fryser till om natten.

Låt ”julkvarnen” snurra  lite mindre. Gå inte för  länge  i  julens galnerior. Ta plats en stund i en kyrka  och andas in julen  IRL. Läs Jesajas  nionde  kapitel och julevangeliet hos Lukas  – kapitel 2. Det var nog en ganska enkel måltid man åt i stallet den gången, eftersom värdshusen var fullbelagda och det inte fanns plats för ett Jesusbarn. Jag tror att krubban är  viktigare  än granen och alla klappar i världen!

Ha en fortsatt välsignad Adventstid och en Fridfull Jul – som snart är  här.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s