Lite lästips – mitt i julbrådskan !

foto0688

Har fortfarande den bok jag skrev om på bloggen för ett tag sen i mitt medvetande. Det är en sån bok som jag bara inte kan släppa taget om. Du kan bläddra  tillbaka  på bloggen så kommer du till ett inlägg med rubriken  96 lampor. Skriver lite om den boken där  och jobbar vidare  med den och hoppas på samtal om  det livsviktiga innehållet i den.

Men är man som jag – nyfiken bokmal . så läser man ju det man hinner med. Den bokflora  som innehåller frågor om tro  och liv har varit högst på listan den senaste  tiden.

Tomas  Sjödin är alltid  spännande och den senaste om att hitta  sin plats i livet är ett äventyr. Han följer  i lärjungen Tomas Tvivlarens fotspår ända  till Indien där  Tomaskyrkan finns. Tomas fick Indien på sin lott för att föra  den kristna tron vidare ut i världen. Spåren  är tydliga när det gäller hans  kyrka  och dess medlemmar. Men vägen dit är  lång  och intressant. Vill du ha ett ”kristet” äventyr så är  detta  bra.  Tomas  själv kliver ur den  ”havregrynsgrå” tillvaron  och hittar vägar till sin plats.

Grävande journalisten Göran Skytte kastar sig huvudstupa in  i svåra  bibelställen i sin förklaringsbok.  Matteus  evangeliet mest. Han rådbråkar sina egna  funderingar  och rådfrågar  teologer och andra  för att komma underfund  med krångliga  ställen och frågor.  Jesu släkttavla i  början av Matteus evangeliet innehåller en massa  märkliga  namn. Personer  som verkar vara allt annat än troende eller  religiösa. Varför ? Lite svar får  du  av Skytte och  hans vänner.    Var de första lärjungarna kristna ?  Hur var förhållandet mellan Jesus och hans  familj ?  Lärjungarna verkade tävla om och fundera på vem av dem som var viktigast,  och många fler kluriga  frågor.  Själv  fick jag börja  fundera  ganska mycket över ställen jag upptäckte  på nytt eller bara hade läst så där i förbifarten.. Nyttigt  och tänkvärt.

Den tredje boken – Soheila  Fors beskrivning av utsatta  kvinnors  liv. ”Hederskultur” och traditioner  som begränsar kvinnors  liv inom Islam.  Sånt hon själv upplevt och som hon följt på nära håll.  Faktiskt en läsning som jag inte rekommenderar  till kvällen. Det här är livsöden  som inte  kommer  nånstans från långtbortistan  utan som finns i Sverige i vår  omedelbara närhet. Kvinnor  som vi inte ser. Kvinnor  som  har flytt från ett sätt att leva men som hamnat i samma  kultur i ”trygghetens Sverige”  i dina och mina  kvarter.

Tag en läspaus ! Sitt en stund med en bok i ditt knä! I de här  böckerna  finns frågor som kanske ligger mycket nära   dig men inte fått den tid  de  behöver ! Läs och tänk !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s