Lite minnen från Jakobstad !

foto0683

Den här  byggnaden hör  till min barndoms bilder från min hemstad Jakobstad. Många  år  gick jag förbi den varje dag på väg till  och från skolan. Nordens  största tobaksfabrik, Strengbergs. där rätt många av stans befolkning jobbade, flera  i släkten , rullade cigarrer och paketerade cigaretter  och skötte maskinerna på fabriken. Klockan lyste lång väg åt  fyra  håll. Om jag inte  minns alldeles fel så glömde man släcka  den när  de ryska bombplanen kom in över stan och jag och min farmor låg  i en snödriva under larmet.

En annan byggnad som jag egentligen var ute efter att ta med i dag var den här.

foto0684

Brandkårshuset med torn  och teatersalong utöver  det vanliga. Vid  den här tiden på året var det dags för oss barn att öva  för  BARNFESTEN i stan. Teater  med barn på scenen på de mest fantastiska sätt.  Det fanns en syförening med ”tanter” en bra bit upp på den sociala skalan som hade  som sin viktigaste  uppgift att ordna årets fest i just brandkårshuset..  Alla barn fick blomsterkransar eller indianfjädrar och ”slickepinnar”  av hemgjort godis. Och så blev det teater. Jag hade förmånen att få vara med ett antal år i ett varierat antal roller. Putte  i blåbärsskogen. Kungen i  Prinsessan på ärten och en massa  däremellan.  Logerna låg  nere i källarplan och man klädde  om och rusade upp och ner för trapporna mellan roll-   och klädbyten.  Agerade  gjorde man av hjärtans lust och så läste man referatet i Jakobstads tidning dagen efter.

Det har faktiskt kommit ut en liten bok om denna syförening.

foto0686

Två för mig okända barn pryder  omslaget. Säkert från en senare  tid  än min. Jag fick kanske inte  så mycket uppmärksamhet i referaten, kanske  beroende på att det oftast var  pappa  P för portern som skrev dem. Då fick han väl inte  skriva  om sonen, utan  det blev om andra  i stället.

foto0693

Här  är han – kanske i skrivartagen  på JT:s redaktion. Lite  minnen  och tankar på vad man gjorde  i tiden före  jul i barndomsåren. Det kan ju vara roligt med lite  tillbakablick och lite  historia  ibland.

Jag återkommer nog lite  till ämnet  närmare  jul  med Tro, Hopp  och Kärlek  och lite  mer om släkten. Har läst lite mer om farfar Axel Bruno , stationsinspektor och poet  i Bennäs  ett antal år, vår  lilla  hund  Bonzo och nåt mer.

Kanske  du har finlandssvenska rötter – eller har  varit i Jakobstad ,då kan det  ju finnas lite mer att kika på en senare  gång.

Ta  det nu lugnt i julens  brådska. Vila ibland och minns eller  bara njut av lite stillhet mitt i allt  stök och  förberedelser för jul.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s