NU ÄR DET ADVENT – INKLUSIVE ALLT!

foto0681

Nu  hänger den i vårt fönster ut mot altanen – stjärnan i Advent. Det heter visst  Adventus  Domini – Herrens ankomst. Intåget i Jerusalem handlar texterna  om. Den enda text som  man har med två gånger varje år, nu till Advent  och så på Palmsöndagen.

Visst är  det pampigt med intåget. Massor med folk både  som följare  och mottagare. Jubelrop  och Hosiannasång.  Palmblad på vägen  och så den tidens  ”röda matta” när man bredde ut sin mantlar på vägen för  det följe  som var  viktigast  i hela paraden. Det var nog en kör  på tusentals  röster som sjöng på vägen Förhoppningar av alla slag låg i den sången. Jag skall predika om allt detta  i morron.

Men jag hör till dom som ibland fastnar i dom där  pyttesmå notiserna som man i vanliga fall knappt lägger märke till. Den här  gången hittade jag en liten kuriositet i texten  och i sällskapet. En varelse  som knappast vet vad det hela  handlar utan bara fanns där  och bar huvudpersonen i paraden. kanske  var det så här den såg ut.

250px-donkey_1_arp_750px

Världens mest välkända  och mest omskrivna åsna. Första  gången det  talas om den åsnan år  på 500-talet  En  profet i  Gamla Testamentet – Sakarja –  skriver om den.

Se  din konung kommer till dig – saktmodig – ridande  på en åsna en arbetsåsninnas  fåle.

Matteus – evangelisten som gett oss dagens text i kyrkan är  angelägen om att berätta för  sina  läsare.  Detta har skett för att det skulle fullbordas  som profeterna har sagt. Nu kom åsnefålen med Jesus  på ryggen. Så har fålen funnits med  i över  2.500 år och är  alldeles säkert den mest omskrivna åsnan i världen. Detta om man tänker på den bild vi har av åsnan i allmänhet och hur vi använder ordet åsna i betydelsen dum eller  bara envist emot allting  och skriande..  Den här  åsnan är i alla fall en berömd och hedervärd  varelse utan att veta om ett eventuellt kändisskap. Lite kuriosa är  det i all högtidlighet och parad.

Tänd  ditt första ljus i Advent. Gå gärna till en kyrka i morron och upplev traditioner  och psalmer och sånger.

 

foto0680

Önskar dig  en stressfri och välsignad  Advent !

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s