ÄNTLIGEN SLUT !!!!

Vad då slut ? Jo äntligen slut på Halloween, denna spök och skräckhögtid utan något som helst värde annat än kommersiellt ! Lysande pumpor med sned uppsyn, barn utklädda  till  spöken och häxor och liemän, tiggande  godis  eller  så blir det bus ! Skelett  och huvudskallar tycker jag att vi har nog av i TV-soffan med  IS halshuggningar, bestialiska terrorbilder och drunknade barnkroppar på Medelhavets  stränder – det borde  räcka  som  skräck som dessutom är  verklighet och inte  går att stoppa – verkar det som. Lägg  ner hela  grymma  firandet.  Dessutom föredrar jag att skicka en slant  till föräldralösa barn i Syrien och Irak  eller lägga  en i tiggarmuggen utanför  Eurostop. Våra barn lär  få både  godis  och kärlek på hemmaplan.

Nu närmar vi oss  Allhelgonahelgen när  vi kommer ihåg de  nära  och kära  och vänner  som inte  längre finns ibland oss.. Tänder ljus på gravarna   och lägger kransar  och blommor där. Minns  dem som var så nära oss men inte längre  finns  här. Föräldrar och mor och farföräldrar, partners, kanske barn eller andra  anhöriga  och vänner.  Minnena dyker upp i vårt medvetande. Stunder vi haft tillsammans av både  glädje  och sorg  och smärta. Men dom fanns  ibland oss och nu känner vi tomheten  och sorgen. Sorgen arbetar vi med  och den förändras efter hand, men tomheten kan man inte  förklara eller  jobba  bort.  Det finns ingen App  i telefonen  som kan hjälpa oss  med det.

Kanske pratar  vi för lite om döden  och livet efter döden, hur det blir och hur det ser ut. Vi som tror på en evighet  och en Gud och en himmel har trots allt en trygghet i  väntan på ett återseende en gång. Bibelns  beskrivningar av himlen baseras ju på det vackraste man kunde tänka  då,  med guldgator  och pärleportar, kristallhav och sköna  vyer. Kanske  skulle bilderna vara helt  annorlunda om de skrevs nu. Natur  och miljö utan den surhet  och förstörelse  som vi  skapat på vår  planet.  Vet inte  hur du tänker – allt blir ju bara aning och längtan. Beskrivningarna  blir ju bara små försök att förklara det vi inte vet något  om.

Det finns något bortom bergen, bortom blommorna  och sången, skriver Dan Andersson om  i  dikten om tiggaren från Luossa. Det finns en annan dikt –  Den hemlöse, där  nåra strofer talar om just längtan och hopp. Kanske du kommer ihåg  de raderna.

”Jag skall gå genom tysta skyar, genom hav av stjärnors ljus och vandra i vita nätter tills jag funnit  min faders hus.

Jag skall klappa sakta på porten, där ingen mer går ut, och jag skall sjunga av glädje, som jag aldrig sjöng förut.”

Ibland är  det bara poesi som kan föra tanken vidare. Man  lyssnar  in och tänker till och känner  närhet och vila.  Tänd dina  ljus i Allhelgonatid och ta vara på stillheten och minnena. Herdepsalmen – ps 23 säger – Han låter mig vila på gröna  ängar, Han för mig till vatten där jag finner  ro.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s