Nu är det dags att baka !

Fram med bakboken – för säkerhets skull. Jag har bakat  detta matbröd  så många  gånger att det går  utan recept. Men du kan få  se både  boken  och receptet här. Riktiga finska rågkakor skall det vara  som  frukostbröd.

foto0654

och här  är receptet

foto0655

Ett riktigt gott och rejält bröd tycker jag. Till formen blir det hålkakor av det där gamla  formatet. Brukar baka dubbel sats så det blir  fyra  kakor  och fyra  små mysiga  bullar av  ”hålet” – utstansat med ett vanligt dricksglas.  Inte  så jobbigt att baka men så gott att sen känna  doften och smaken. Vetemjöl special rekommenderar jag, det ger det lilla  extra.

Detta är  det ena jobbet just nu. Det andra handlar inte om frukostbröd utan om det man i kyrkan kallar  för  Livets bröd. Bibelordet  som ger texten för alla årets  söndagar och där min uppgift är också denna  söndag att ” baka” en ätbar  predikan som kan ge  näring till den inre  människan  och då menar jag  inte magen utan det som styr  våra  tankar ord  och handlingar – vår  inre  människa.

Nu på söndag är  det den artonde söndagen efter trefaldighet och texten för predikan får  du här  ur  Markus  evangelium. Rubriken för  hela söndagen är  Att lyssna i tro !

foto0656

Själv  tänker jag sätta   temat för  min predikan – Höra  eller lyssna ? Jag tror att det är  en viktig skillnad mellan  de två orden.  Höra  kan man göra  allt möjligt, i förbifarten, eller i sammanhang men hörandet kan  bli som ett slags Hänt i veckan  och man glömmer snabbt vad man hörde. Lyssna är  en skärpning i  både ljud  och innehåll. Man  tar till sig det man hör  och reagerar på det. Fundera  själv om du  kan hålla  med mig eller  inte.

När man bakar  så finns  det en  ingrediens som är  extra  viktig. Den här.

foto0657

Det är den som gör att det blir fungerande  bröd  av degen och att det går att tugga  och äta och få nytta av det. Jag tror att det gäller  både frukostbröd  och Livets bröd.  Jästen i det vanliga brödet får det att jäsa  och bli mjukt och smakligt. Vi vet vad jästen består  av och vi förväntar oss att det skall  funka.

Bibeln  talar om surdeg på det vis man praktiserade då  och långt in i  vår tid. Ja surdegsbröd  är  ju verkligen inne  nu och finns  överallt. Våra liv  behöver genomsyras av nånting som håller att leva på. Jag tror att det är  det  predikan skall handla  om. Det finns  en kraft som kan hjälpa  oss att bli det vi är  skapade till. Det finns  en kärlek  som gör  livet  mjukt  och formbart. Det finns  en himmelsk ”krydda” över  vår dag som kan ge  smak också de gråaste dagarna.  Det finns  en livgivande värmande hand som kan hålla  om oss när allt annat brister.

Det var det vardagsbrödet som Jesus   gav inte bara till femtusen män och de kvinnor och barn som fanns där  en gång för  länge  sen. Han ger  det här och nu när  vi läser/äter hans ord. När  vi umgås med Honom vid vardagens matbord, lunchpauser  och fikaraster, där  Han får dela  vår  gemenskap.

Han vill ge  den som hungrar efter mera liv – sin omsorg   och sin  ledning genom vanliga dagar och ovanliga. Upplevelser av Honom, inte bara  i smulor utan rejäla  bitar att  tugga på och leva av.

Smaklig måltid önskar jag dig, i nån kyrka nära  dig !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s