Långväga gäster i vårt trädgård !

foto0647

Tänk  vad lite  man egentligen vet. Och när man får  veta lite  mer  så upptäcker man att det finns  ännu mer att lära sig – gång på gång. Tittar  du på bilden ovanför så ser du ett vingepar i vår Buddeleja. Det är en Amiral med ”gradbeteckning” på vingarna som sitter där  och suger nektar  ur blomma  efter blomma. Han har kommit till oss  på grund av att den blomma  som står där avger en doft  som är  speciell för just fjärilar och som drar dem till sig.  Detta upprepas varje år  och vi njuter av att se de fantastiska  färgerna på våra  gästers vingar Vad vi inte visste men lärde oss i år  att dessa  flygande konstverk har gjort en lång resa  till oss. Hittade lite  info om detta  och blir förvånad.

foto0650

Visst är det fantastiskt att dessa varelser med sina vackra  vingar klarar den långa resan till oss  och vår blomma. Klarar resan och hittar till vår  trädgård och gläder oss med att visa sig och sin prakt för  oss. Vi bara sitter och njuter av det vi ser.

Och när  vi inte  sitter och tittar så plockar vi i våra  björnbärsbuskar  av härliga  mogna  bär, fyller  skål  efter skål  och lagrar i frysen. Sparar   för  goa  stunder under året  och äter en hel del redan nu. Björnbärsplantorna var ganska  små  när  vi  satte dem vid  söderväggen när  vi flyttade hit för  elva  år sen. Nu täcker dom hela  väggen och vi plockar och njuter.

foto0642

På tal om plantering. Samma år  satte  vi ett  äppleträd – Ingrid  Marie – eftersom  Ingrid  är  min bästa  hälft. Nu är  det också ett stort träd och ger åtminstone en del frukt att njuta av.

foto0644

Glädje över allt det som finns  nära oss – i liten skala men med berättelsen om  allt det goda  som livet kan ge i vår vardagsoas. En sommaraltan med  blommor, frukt och liv alldeles  intill.  Har visat bilder på den förut och också den  ”lövhydda” bestående av vinrankor  och just nu druvklasar i mängd.

Se  på blommorna  på  marken, frukter och bär, fåglarna  i luften och fjärilarna  som flyger omkring. Vi behöver se  på nära  håll, allt det som livet ger och bara bjuder på.

Det finns så mycket svarta rubriker  på skrikande  löpsedlar  som oroar och skräms. Vi  ser en massa svårigheter i krig och död, fattigdom  och hunger. Har allt det i TV-soffan. Glömmer kanske  bort  den bit av tacksamhet vi borde  känna inför  vårt liv och vår  nära  värld. Utifrån den verkligheten och det tack vi känner, dela med oss av det ljus  och den glädje vi trots allt har. Förmedla  hopp om en framtid  och en trygghet som kan bära också igenom det svåra  vi möter.

Jag skrev en sång  för  länge sen med temat: Det kommer en dag då vingarna bär.. och just nu tänker jag på ”amiralen” som flög från Italien eller Spanien hit till oss och vår  trädgård. En resa  som kunde tyckas omöjlig för en så liten flygare, men inte bara en utan flera  finns här  hos oss, just nu  !

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s