Här fanns det ström !

foto0641

Här ser du ett alldeles vanligt batteri. Vi har ju såna  som kraftkällor lite överallt. olika typer och olika  styrkor. Här en 9-voltare  som är  alldeles  tom och kraftlös. Hur kan jag veta det ? Det syns  ju inte  på batteriet om det har nån ström kvar. Det måste man mäta eller  pröva på något sätt. Jag vet att det här  batteriet är slut. Jag satt i min stol  och läste när  det helt plötsligt pep till  en kort  signal. Så blev det tyst och efter cirka 3 minuter kom nästa  pip. Det var inte  i mina  hörapparater utan det var en av våra  två brandvarnare som pep  och talade om att nu var det dags att byta  batteri. Därför  vet jag att det är  tomt och det är  inte laddningsbart utan det kräver ett byte för att varnaren skall funka  igen. Ett alldeles  vanligt och vardagligt problem som är  ganska lätt att lösa – DET ÄR BARA ATT BYTA.

foto0640

Urladdade ”batterier” kan ju drabba oss också i vanligt  mänskligt avseende. Utmattning och depression  eller  den berömda väggen finns  ju där  väldigt ofta. Gemensamt med batteriet har vi då att det inte syns på utsidan eller  att vi försöker gömma det från att synas, men likväl är det tomt och det som vanligtvis brukar fungera gör  det inte  längre. Man blir  trött  och  får en massa   saker som bara växer till höga berg man inte klarar av. Det där  som förr var roligt  och bra känns helt plötsligt  avlägset  och konstigt. Man klarar helt enkelt inte av att vara  en social och trivsam individ. Allting blir bara  tomt  och tröttheten tar över hela  livet. Inget är vad man kallar  normalt längre. Ja  du känner igen alltihop  och mer därtill. Jag vet hur det var när jag själv gick i väggen innan den ens var uppfunnen. Tänk om man bara hade kunnat byta batteri och sen gå vidare. Men människan är inte en maskin eller en apparat  som bara går  på ström. Det finns så mycket annat i det vi kallar liv.

Batteribyte  finns inte – men ladda  det ”batteri” vi har invärtes i oss är  fullt  möjligt. Men man gör  det inte med att sticka  en kontakt i väggen och så går laddaren på. Den möjligheten finns inte. Men det finns  vägar att gå för en ny  start. Men det tar tid  och tålamod.

Början finns i att faktiskt inse  att nu har varningssignalerna  pipt och  jag har bara stängt av dem. Pressat mina resurser alldeles  för mycket och nu är  det stopp. Nu behövs  det andrum  och vila. Nu behövs  det tillfälle  till samtal  och funderingar över vad det var som gick fel och varför. Nu behövs  det en nära krets  av vänner  som kan lyssna  och förstå. FK betyder alltför  ofta bara försäkringskassa  och regler. FK kan och bör  betyda Kärlek och Frihet. Kärleksfull gemenskap omkring den som drabbats och frihet  att våga  ta steg i andra  riktningar,för att komma  tillbaka  till livet igen.

Jag har inga enkla recept för  detta. Men min kärleksfulla omgivning  med  känsla  för min sits och med bön och förbön  gav andrum  och tid  för reflektion och läkning. Sen började vägen tillbaka med ny kraft – om än mycket  långsamt  och varsamt.

Kom till mig alla  ni som är  trötta  och tyngda av arbetes  bördor så skall jag ge er ro, säger Jesus i Matteus evangeliets 11 kapitel. Berättar om en frid och ett liv som kan vara milt  och skonsamt därför att Han är med   och bär. Det här  är  inte bara en from och kyrklig fras, det är  en levande verklighet. Prövad av många genom åren.

Många av personerna  i bibeln talar  om ganska hopplösa livsvillkor, men det fanns ett hopp om en tänkbar  väg som ledde vidare till nya  upplevelser med laddade  batterier för att ta in det i dagens värld. Det finns en himmelsk kraft  som inte kan mätas men den ger liv.

Annons

1 tanke på “Här fanns det ström !

  1. Hasse! Jag har just idag högläsning av ditt senaste blogginlägg. Tre vänner lyssnade. Tack! Du har gåvan att förmedla visa tankar med djup. Så känner jag inför det allra mesta du skriver. Det är alltid spännande att läsa dina inlägg.,/Vännen Göran

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s