Vem har copyright på regnbågen ?

Foto0618

Fotade regnbågen hemma  från trappan härom dagen.  Det startade en liten tankekedja i mitt  hjärnkontor. Frågan i rubriken blev aktuell och så började jag kolla  lite grand, Vem har copyrighten till denna  fantastiska  båge ?

Den har ju varit  rykande aktuell  nu senast med regnbågsflaggor  och Pride-parad. Alla  människors  lika  värde har varit mantrat i detta. Är inte  övertygad om att det stämmer. Flaggans historia  och ursprung är  inte  helt i linje med slagordet om detta  värde.  Striden om flaggan  märks i debatten om den skall finnas på kommunala flaggstänger går  vidare. Stockholms  lokaltrafik flaggade sina  fordon  under Pride-veckan och det väckte  också frågor och funderingar bl.a. hos  dem som körde i lokaltrafiken. Frågan är om det ens i själva paraden fanns plats  för alla  olika  åsikter – om de inte  stämde överens med trenden. Men  flaggan finns  där  med regnbågens  färger.

Regnbågen används  också i en del varumärken som till exempel Beckers  färg. En ganska  självklar koppling med det utbud som Beckers  har i både  färg för hus  och hem och artisters behov att  fylla  sin palett  och sina  dukar Varumärket är  välbekant.

En annan  grupp som använder regnbågen är  Livets ord  som har regnbågen i sin logga. Både utanför  sin lokal och på sina  produkter.

Man kan kanske  hitta fler exempel på användningen av just regnbågen som symbol. Knappast  kan man räkna med att det går  att få copyright på den, lika  lite  som man kan få det på solen eller  månen. Sola  i Karlstad  och röda halvmånen motsvarande  Röda korset.. Vem var först  med regnbågen ? Frågan är  värd att fundera på  även om det inte ger rättighet för  bara den första att använda  den.Noa och bygget av Arken  och all last  som var med i den och  regnet  som skapade floden där Arken flöt  omkring tills  den landade på berget Ararat.  Arkeologer  söker fortfarande efter  fossila  spår av den. Kopior av Arken byggs  runt  om i världen  och seglar ut på haven eller  står på land  med  bibelberättelsen inom sig. När  floden var slut  och Noa  gått ut ur Arken samtalade han med Herren och de skapade ett förbund  med  avtal  om att ingen mer  syndaflod skulle drabba  Noas  folk. Då satte  Gud  regnbågen i skyn som ett tecken på detta  förbund som  Gud  och  Noa hade kommit överens  om .En ny start i livet.

Visst – det är  vattenkristaller  och solljus  som skapar färgerna  och bågen. Vi kan se  det i miniformat  i prismor  och kristaller, slipade glas  och ädelstenar. Men den stora  och riktiga regnbågen den bara finns  där ibland utan att nån människas hand har medverkat till den.Den talar för mig om en  majestätisk Gud  som råder  över himmel,hav och land. Han ger oss en glimt av evigheten med  bågen  i skyn.  Löften om att Han finns  där  med liv och trygghet för  dig och mig.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s