Starkt möte med nya människor !

Det blir  ingen bild  denna  gång – bara text om ett möte med  två  nya  människor . Ett möte  som sitter kvar  som en otroligt stark bild  i mina  tankar. En bild  som nog är  bäst att den är  pixlad  i verkligheten  för att inte ge de berörda mer bekymmer.  Men tankarna  mal om vad man skulle  kunna göra för  dem jag mötte.

Jag var ute  och predikade i  en av de många  kyrkor  där man behöver  lite  predikohjälp ibland. Temat var Friheten i Kristus. Men i kyrkan satt två  personer – en pastor  och hans fru. De  kom  som flyktingar från Nigeria och finns  nu på en förläggning  i närheten av  den kyrka  där jag var. Vid  kyrkkaffet berättade pastorn om den situation  de flydde  från. Dödshot  som låg över dem.  Förföljelse  och krav på att bli muslimer och lämna  sin kristna tro. Den tyvärr alltför ”vanliga” beskrivningen av ett liv man bara inte kan vara kvar i  med alla  dess fasor.  Varken pastorn eller hans fru, inte ens hans föräldrar eller familj har varit muslimer, men nu fanns kravet på att bli muslimer mycket konkret- Han berättade om flykt  och flyktvägar och hela dramatiken kommer  så mycket närmare  när man sitter tillsammans med en kaffe  eller  tekopp i handen. Ofattbara berättelser på liv  och död.

Så kommer man till frihetens ”hemort på jorden”. Får  en plats anvisad  i en förläggning och skall  bo där  såsom de enda kristna på boendet och friheten tar snöpligt slut. Trakasserierna fortsätter  från de muslimer  som finns  där och kravet på att dela  deras tro pressar på. med  hot  och  aggressivitet.  Plötsligt är  det förenat med  livsfara att lämna  sitt rum eller  visa  sig   för andra. Det man flydde  ifrån är  lika  närgånget här och  besvikelsen  stormar  drar in.

Hopplöst – omöjligt – vad finns  det för lösningar ? Mönstret är  ju välkänt från många  håll och absolut inte nån nyhet. Man får  ju inte  livsförvandlande  värderingar bara för att man passerat den svenska  gränsen.De inrotade traditionerna  sitter kvar och innebär  att man lever med  det gamla tänkandet också i det nya samhället. Är  du inte muslim så….skall du bli det.   Hur gör man som kristen  och som pastorsfamilj i det läget.  Jag  måste  nog efterlysa  skyddat boende  i en sån situation  innan det är  för  sent för  dem som drabbas  av förföljelsen.

Frihet – trygghet – rätten att leva med den tro  jag har – kunna röra mig fritt utan  hot om våld  med mera måste ju finnas. Konstruktiva  lösningar måste  till även om dom blir provisoriska ett tag.

Nu finns  du  kanske där  som tar till uttrycket ”islamofob” och stämplar  det över min skrivning, men det handlar inte om det.  Det handlar om en kollega som inte är  våldsam mot någon, inte  hotar någon om man inte följer hans tro. Han vill bara finnas  i trygghet  och frihet med sin fru och starta ett nytt liv i denna  del av  världen. Jag hoppas  och ber att dom får  den möjligheten. En annan attityd  från andra ”troende” är en självklarhet i vårt land.

Vill du vara med  och hjälpa  till på nåt sätt så hör av dig i kommentar eller min E-post! Du hittar adresser på  Om mig !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s