Pippi Långstrumps guldpengar – på riktigt !

Foto0553

För ett tag sen berättade både  SVT  och Expressen den otroliga  historien om mannen som gick till sin bank med en väska full med tior /guldpengar/ för att lösa in dem. Han hade  sparat i tio års tid. Sparade tior, 120 kilo i mynt. Det är  en märklig  bild  med så många  slantar i en väska , lite skattkista är  det allt.  Han hade jobbat som servitör  och börjat spara mynt som han fått som dricks i en spargris. Sen gick han över till en stor glasflaska att spara i. Nu var det dags att  växla in dem för  att använda  dem och det  blev drygt 150.000  kronor  som nu skulle  bli en Volvo  i stället för den  Corvette det var tänkt från början. Visst är  det en fantastisk historia.

Vem har inte drömt om en väska med guldpengar som man bara kunde öppna  och plocka  ur.  Pippi Långstrump skapade  väl lite trend med sina  guldpengar som hon handlade för eller strödde omkring sig.

Pengar är  ju en  märklig företeelse. Lottvinsten eller   Bingo  eller travet. Fantasierna om vad man skulle  göra för  de där ofattbara  summorna växlar från person till person.  Säga upp jobbet och göra ingenting eller allt det man längtat efter. Allt man skulle köpa  från hela  godisbutiken eller vad det nu kan handla om, Lyckan som skulle  le mot  en – i alla  fall så länge pengarna räcker. Andra  räknar på hur  mycket man kunde satsa på barnen och  vännerna. Det är  ju faktiskt ganska trendigt bland  människor typ Bil Gates och andra att ge miljoner till olika  hjälp-projekt  runt om i världen  och  lindra fattigdom  och nöd. Satsa på medicinsk  vetenskap  för att hitta bot för till synes  hopplösa sjukdomar. Det handlar om att pengar kan vara både  gott och ont.

Vi har väl inte precis nåra väskor med  120 kilo guld  att omsätta. men det vi  har kan vi använda på ett klokt sätt. Ibland får man tänka  efter lite  extra. Kommer i håg texten om när Jesus satt vid  offerkistorna och såg hur man lade ner pengar i dem. Han la märke till en ”fattig kvinna”  som lade dit ett par små slantar. Så sa han, den där  kvinnan gav mest av alla. De flesta avstod bara  av sitt överflöd till de sociala behov  som fanns,men den här kvinnan gav allt hon hade och därför blev hennes  gåva  störst.

Vi kan inte ge allt vi har -vi har ju ett annat system med skatter och försäkringar som tar vid för oss alla.  Men det finns  människor som inte klarar sin dag både här  hemma och i andra länder,  läs  tiggare, hemlösa och flyktingar, m.fl, Hjälporganisationer med  90-konton, eller kanske bara  hon som sitter utanför livsmedelsbutiken med en plastmugg med nåra kronor  i botten. Ganska långt från väskan med guldpengar. Din  tia eller sedel kan vara en bit på vägen och din kontakt med en   människa i en annan verklighet kan betyda  något för  både  dig och den du ger ditt bidrag till.

Saligheten ligger mest i att kunna  ge !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s