Det fattas ett mynt ……. ?

Foto0528

Ett mynt fattas  för att man skall  ha  tio kronor. Det är kanske inte en så märkvärdig  sanning. Det är  ju bara att leta rätt på en krona   till så är det löst. Det är ett litet stycke  ur söndagens tema i texterna. En liten snutt ur  Lukas evangeliets femtonde kapitel. Ett kapitel som har den tråkiga  rubriken – De förlorades  kapitel – det förlorade fåret, den borttappade penningen och den förlorade  sonen. Det blir  betydligt  skönare om man byter rubrik till  – de  återfunnas  eller  hittades kapitel. För herden hittar ju fåret. Kvinnan hittar  den borttappade slanten och den förlorade sonen  hittar  hem igen och blir  välkomnad  av pappan.

Söka  efter det förlorade  är  viktigt. Det är  populärt att kalla  sig sökare i vår  tid men  att säga att man hittat nånting kan vara vådligt – då lämnar  man kedjan av sökare och exkluderar dem som inte hittat nånting. Man skall vara inkluderande  till max i dagens  värld. Resonemanget  bygger  givetvis  på vad man söker.  Men säg att man söker  en andlighet och högre  världen i livet. Man  söker  mening och nånting att tro på. Man söker Gud. Man har bara livets  ”växelmynt”  för sitt dagliga  liv   och vill hitta mer.

Jag tror att om man söker Gud, så hittar man  också  Gud. Mitt i allt  som är  jobbigt  och svårt. Om man gör  som kvinnan i  texten, tänder ljus  och sopar golvet noga, sopar undan alla förutfattade meningar om vad tro är  och betyder så hittar man snart det man sökte. Man slänger ut alla trasiga ”halmstrån” man har som ofta ganska bristfälliga  förklaringar  till allt  som händer  i livet, så gör man fynd  som håller att leva på.

Jag vågar  säga att man blir överraskad av det man kan hitta  av tro att leva  på. Eller för att utvidga bilden lite grann, man letar efter en futtig  enkrona men man hittar ett större  värde – ungefär  så här-

Foto0530

I  tro  och Gud  hittar man inte bara en kompletterande enkrona utan betydligt mer. Titta nu inte bara på penningvärdet  utan på proportionerna  och möjligheterna.  Värdet för livet  blir inte bara  en bit mer utan en tillgång som ger helt andra  möjligheter.

Alla liknelserna i Lukas kapitel  slutar med gemenskap och värme. Var glad med mig – jag har hittat det bortsprungna lammet – det tappade myntet och sonen är  hemma. Det var ju det jag ville säger Jesus  med lite  andra ord.

Du behöver inte vara sökare hela  livet för att hitta  de grundläggande värdena – mening och tro på Gud. Men givetvis  kan du fortsätta att söka mer. Men det finns svar att leva med säger Han – som är  Vägen, Sanningen och Livet.

Ja. nu blev det visst en liten predikan i dagens inlägg – men det får  du ta den här  gången. Jag vet att den som söker en närhet med en levande och personlig Gud  också kan hitta  den här  och nu !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s