KONFIRMATIONSTIDER !!

Foto0517

Så här  såg man ut vid min konfirmation på femtitalet. Ny kostym  och uppsnofsat till max, det var ju nån form av inträde  i vuxenvärlden. Ett år av  konfalektioner var till ända och nu var det klart. För  Ingrids  del såg det ut så här vid samma tidpunkt-

Foto0516

Vi pratade lite om vad vi hade för intryck  och minnen från konfatiden och det blev tyvärr inte  mycket att tala om.  Ingrid hade ett femtiotal  deltagare  och jag  cirka åttio.  Föreläsningar från en  präst  och  utantill läsning av budorden och deras  förklaringar enligt Martin Luthers  lilla Katekes. Psalmverser  att lära  sig utantill. Märkligt nog poppar en del av dom upp i  de mest oväntade tillfällen.

Från min egen konfatid  minns  jag att vi alla satt  i församlingshemmets  lokal nere vid bommarna vid  Frams  i Jakobstad. Kyrkoherden  och prosten  E H Westergren satt vid ett bord  längst framme  och  föreläste med darrande  stämma de olika  huvudstyckena i Katekesen och förhörde  några av oss ibland på de utantill läxor  vi hade.  Kan inte  påminna  mig något av innehållet i hans utläggningar. Samma intryck har Ingrid  från sin lästid – det finns inget som hon heller  minns av den ”undervisning” som gavs.

Konfirmationsbibel eller Nya Testamente var obligatoriskt, men dom flesta utav dem har väl stått och dammat i en bokhylla eller hamnat i en minneslåda  på vinden på grund av den föga inspirerande  lästiden.

Som en lite  sentida syndabekännelse kan jag väl nämna  att mitt intresse då var ganska svalt. Jag satt och ritade karikatyrer på prosten på katekesens pärmar  och skickade runt den till allas  muntra beskådande. Inte nån  exemplarisk konfirmand precis.

Det var vår tid det. Nu närmar sig det yngsta barnbarnets konfirmation  och hon har haft en helt annan form av läsning, med öppenhet  och dialog. Tillfälle  att ställa frågor och gemenskap i en liten grupp där man lärt känna varandra och delat  funderingarna  om livet med varandra. Nu  får man redovisa och berätta om det man  pratat om och vad det betyder för  den personliga  tron.

Vi ser fram emot att  få  ha en riktig konfadag med vår  Clara.

Foto0101

Bilden tagen vid en tidigare samling med  familj  och vänner.

Man kan undra ibland , hur många konfirmander som tappat intresset för allt vad tro heter på grund av den ”tråkiga”  undervisning om tro  och liv som gavs under  deras lästid. Nu kombineras  ofta  konfan med läger med teman som Segling, Ridsport, Idrott av olika slag och  andra intressen och ger en gemenskap där man delar tid  och timmar, läsning  och  fritid med varandra.  Precis  som livet är.

Det är en betydligt större  chans att få det inre livet och  den verklighet som har med  tron att göra,  att grönska  och blomma. Precis  som nu i en konfadag i syrenernas tid

Foto0513

Man blir kanske  inte  vuxen i och med konfan, det finns alltid mer att uppleva  och lära. Man slutar ju inte  växa på en bestämd  dag, men  den här dagen kan  göra  en nyfiken på vad livet har att ge ur himlens perspektiv. En lust att gå vidare och se mer.

Kanske för  dig att  damma av den gamla  bibeln och bläddra och hitta det minnesord du fick en gång och kanske börja  läsa lite  i den ”gamla” boken och hitta  värden för  livet. Pröva med  Markus evangelium, det  är en enkel berättelse om Jesu liv  och vad det betyder för oss nu.  Blås dammet  och läs !!

1 tanke på “KONFIRMATIONSTIDER !!

  1. En av prosten Westergrens döttrar bor i Kristianstad, Sverige. Jag pratar med henne ibland. Ska sända henne dina rader om konfirmationen.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s