Nu är det predikojobb som gäller igen !

Foto0512

Nu är det predikojobb som gäller, målarkurs  och bibelstudier väntar.  Ovan ser du bara ett litet exempel på församlingar  jag kommer att besöka den närmaste  tiden – det finns fler, men jag har  inte deras ”programblad”.  Det känns  skönt att våga  och orka igen. Predika är ju den   uppgift i mitt pastorsliv som har haft tyngdpunkten  i uppgiften.

Att  få vara med och förmedla  de ord som jag fått  i uppgift att dela. Att försöka  klä  den tro jag bär i vardagliga  och begripliga  ord. Att få uppleva  deltagares  svar med  glädje  eller tårar. Att få gå ett steg vidare  i samtal  och bön. Att  få inspirera  och uppmuntra någon att  ta et steg till i tro och liv. Att få berätta  om vad Jesus gjort och  undervisat om. Att få förmedla  ord  om förlåtelse  och försoning.  Ja allt det som  vårt Nya Testamente berättar om. Det är  en viktig del i mitt liv – trots att jag blivit pensionär  sen många år tillbaka.

Men  det innebär  också ett intensivt  och ganska omfattande arbete-  Textläsningen först  och främst. Sammanhanget – olika  översättningar – verktygslådan med teologi ( som man absolut inte skall  ta fram i predikstolen) Den hör hemma  i arbetsrummet. Närhet till de människor man möter och deras funderingar och frågor. Hur  formulera  det hela  så att man som lyssnare har nåt att komma ihåg efteråt – ta  med sig hem.

Men först och främst – Jesus –  här och nu. kanske med hjälp av erfarenheter från mitt eget liv. Det innebär  också förberedelse  i bön och lyssnande.

Predikan är  ju ett ganska  ensidigt ord. Ger inte utrymme  för  så mycket dialog med frågor  och svar. Jag har bett om frågor  mitt i predikan nån gång, men oftast har det varit ganska tyst. Men tillfällena  till samtal  och dialog  kan komma efteråt. eller på ”nätet”  när man sitter  själv  och har läst nåt  här  på bloggen eller  kommit ihåg nåra ord eller bilder från nåt annat  tillfälle.

Spännande   och intressant  kan det vara. Paulus säger  att vi skall vara  beredda att ge svar vid alla  tillfällen. Inte  blygas för  det vi har fått i vår  tro, utan berätta och dela.

Jag  tror att det är  viktigt i vår sekulariserade värld   att lyfta fram ett perspektiv med himmel över sig. Med  det enorma  anspråk  som Jesus har när Han säger att Han är  vägen, sanningen  och livet. Han sa inte en väg eller en sanning ! Att komma  till Honom är som Göte  Strandsjö skrev:

Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av en vänlig famn, så var det för mig  att komma  till Gud. Jag kände att där  hörde jag hemma. Det fanns en plats i Guds stora  rum, en plats  som väntade på mig. Och jag kände: Här är jag hemma, jag vill  vara ett barn i Guds hem.

Så njut av den känslan i  försommarens sol  och blomning-

Foto0066

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s