Lite klurigt bara !

Foto0467

Vet du vad detta är ? Lite  klurigt faktiskt. Gammaldags leksak  från  Dalarna är  det frågan om.. Man lyfter upp den i den översta biten – håller den mellan tummen och pekfingret och så lutar man den åt olika  håll. Det ger en kedjereaktion i resten av brickorna så att det känns  som om dom flyttar sig hela tiden och ändå  hänger dom kvar. Sätter du in en liten papperslapp mellan mellan banden  och brickan så här.

Foto0468

Så fattar du tag på nytt  och tippar på den översta medan de andra hänger ner och verkar flytta  på sig så händer följande. Papperslappen  flyttar sig till en annan bricka och finns  helt plötsligt  inte under  det röda bandet  utan så här  i stället

Foto0471

Nu under de gröna banden.  Förunderligt  och märkligt får man säga. Du kan väl klura på detta  ett tag och  hitta en rimlig förklaring till hur  det är  möjligt. Äkta  Dala-Hemslöjd  från  Filips   i Orsa. Själv kallade han  leksaken  för ” Guds  nåd”. Herrens  förunderliga  vägar  som vi inte alltid  begriper.

Våra  mänskliga beräkningar  räcker inte  alltid till. Det behövs  utvägar av högre makt tänkte han nog, Orsa-handlarn.  Så sant som det är sagt. Ta det som en liten klurig fundering från en barnslig  nivå.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s