”Konst”igheter i konstens värld !

Foto0464

Mona Lisa  och hennes  gåtfulla  leende  känner alla  till. Leonardo da Vincis  målning från någon gång mellan 1502  och 1506. Storlek  77 x 53 cm men med mystik i mycket större mått. Visste du att kanadensiska forskar  med en  bildskanner  lyckades göra en tredimensionell bild av tavlan . Då upptäckte man  att  damen ursprungligen hade håret  uppsatt i en knut. Helt annorlunda  än den frisyr med utslaget hår  som du och jag känner igen. Egentligen en  uppsättning  som kännetecknade  kvinnor på gatan  och inte alls  den trogna hustrun  Lisa Gherardini som satt modell för  målningen.

Fasad  och så verkligheten  bakom fasaden som man måste ta reda på mer om för att hitta. Det finns  faktiskt fler konstverk i den kategorin med lite  hemligheter bakom  som ger en större  och annorlunda  bild. Ett annat konstverk med lite av ”visste du” är  Claude Monets tavla – Näckrosdammen.

Foto0465

Ett litet utsnitt av den ser du här.  För  att  få fram ljuset i måleriet så begärde  Monet att både trädgården  och dammen skulle städas mycket  noggrant, så att ljuset kunde komma fram överallt. Han begärde till och med   att trädgårdsarbetarna  skulle ”damma av ” vattenytan i dammen så att inget skulle  hindra ljuset att  lysa. Tavlan målades 1899 i storlek  88,3 x 93,1 cm.

Lite  konstiga  fakta bara  ur  den klassiska konstens  värld – lite  kuriosa bara, som kan vara roligt att ha  i bakhuvudet. Temat fasad  och bakom fasaden har  också sin tillämpning i vår dagliga  värld. Är  det inte ofta  så att vi stoppar varandra i fack  efter hur  vår fasad verkar vara. . Vi har nån sorts  indelning beroende av kläder och stil, frisyr och smink och skägg, vissa beteenden, tjocklek på plånbok, Fiat eller Mercedes, boende och jobb, trendkänslighet och  så vidare….  och så blir  det  ”fack” si eller  så !  När  vi frågar  någon om hur läget är, så har vi sällan förväntat oss ett riktigt svar utan skyndar snabbt vidare med –  Ja  du ser ju pigg  ut och har färg på kinderna så det är väl bra med dig !?! Ändå så vet vi och står för att det är insidan  som räknas. Kanske skulle  vi skippa facken  och ge oss och varandra mer tid  för insidan.

I Jesu liv   som jag  vill ha som inspirationskälla var det aldrig nog med fasaden. Om det så gällde religiösa  skriftlärda –  tullmän i ockupationsmaktens tjänst eller vanliga och ovanliga syndare. Han hade tid  för  hela  människan och hela hennes  liv och har  så också nu. Han ber dig  och mig ” Släpp masken” lita på mig jag vill dig väl i  hela ditt liv !

Förändring börjar inifrån om den skall ha bestående värde. Det är  där man andas,växer och mognar. När det sker  så bryter  ljuset fram i en ny dimension. Damma  av vattenytan kan man ju försöka, men det lär aldrig lyckas.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s