LÅNGFREDAG – DAGEN MED KORSET I CENTRUM !

Foto0416

Långfredagen är dagen med korset  i centrum. Kommer precis hem från gudstjänsten  där påskens dramatiska  händelser  har kommit fram i texter,sånger  och  predikan  och drama. Mycket starkt  och levande trots att det (tillfälligt) handlar om död och oerhört lidande. Men korset står  där i alla  fall  – nu tomt, men bevis  på att något hänt.

Jag vill ge dig bilden av två kors med lite  vardagshistoria Det första på världsplanet.

Foto0418

Det första här är Franciskus  kors. Originalet finns i San Damiano  kloster  en bit  utanför Assisi . Det var det kors  som Franciskus såg på sin sökarresa  och som han upplevde  att Kristus talade till honom från. Han hade upplevt lyx  och rikedom, fester och glamour men var inte  nöjd. Nu talade  Kristus till honom och uppmanade honom att lämna allt det han hade och gå ut som en fattig munk och leva  det enkla  och anspråkslösa livet för andra.  Jag har varit  i  hans bönegrotta  högt  uppe  på berget. Ingången till grottan var så trång att om man hade för mycket mage kunde man inte komma in i den. En av våra vänner med ”mage” försökte  men kom inte  in. I den grottan bad Franciskus och gick ut på uppdraget han fick  från korset – som Guds lille  fattige och predikade  för  både  fåglar  och djur och människor om en enklare  väg. Så föddes  den  Franciskanerorden  till förmån  för  det enkla  livet

Det andra korset ser ut så här.

Foto0417

Det bar min mamma med sig var  hon än gick. Hon hade det i sin börs i handväskan  och tog fram det när hon behövde  det. Hon jobbade på stadshotellet i Jakobstad och kom ofta hem först kl. 2 -3 på natten. Promenaden eller  cykelturen hem kunde kännas  osäker med fylla  och bråk på stan. Hon hade dåliga erfarenheter av det. Men så började hon ta korset i handen på hemvägen och då kände hon sig lugn  och trygg. Ingenting mer hände heller. Nu har jag korset  och tar det i min hand när jag behöver koncentration och stillhet.

Korset betyder så mycket. Försoning och befrielse. Kärlek och nytt sätt att leva.  Helande av sår  och minnen, yttre  och inre  frid  och mycket, mycket mer.

Men just de här två korsen talar om  uppdrag  och trygghet.  Uppdraget att berätta vad som är  viktigt i livet.  Tryggheten under korsets  armar.

Långfredag – korsets dag. Så älskade Gud  dig och mig  att han gav oss Jesus Kristus för att ge oss ett liv  värt att leva. Ett nytt centrum. som inte är jag.mig och mitt utan  en kärlek som är  beredd att förlåta, hela  och bära.

GOOD FRIDAY  säger man  internationellt. Det speglar Guds  verklighet bättre än långfredag.

Önskar dig en god  och välsignad  dag 1

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s