ÖVERRASKNING I KYRKAN – ÄR DET MÖJLIGT ?

DSCN0435

Det var en alldeles vanlig  gudstjänst en alldeles vanlig söndag. Texten handlade om de två bröderna Sebedeusson, Jakob  och Johannes. Dom satt i båten med sin pappa och redde  ut näten  när  Jesus  kom förbi – tittade på dem  och sa – Följ mig ! De lämnade genast pappa, näten och båten  och gick med  Jesus.

Efter predikan  sjunger vår son en visa  till eget pianokomp. En visa  jag skrev 1982, alltså rätt gammal text.  Jag hade alltid  funderat på vad Sebedeus tänkte  och gjorde  när  killarna bara gick och pappa blev kvar. Jag blev rörd  av att  visan kom upp efter så många  år – överraskad av sonens  val, hade ingen aning om att han skulle  sjunga den. Det blev stor kram  efteråt.  Nu har jag plockat fram texten på hemmaplan och tar dig med till fiskeläget.  Det såg säkert inte ut som min bild här  ovanför som jag målat.  Det är typiskt nordiskt men  det må så vara – båtar nät  och redskap är det i alla fall. Här  får du visan.

Sebedeus meditation.

Sebedeus  och söner var firmans namn,med båtar och nät i Genesarets hamn. Vi ville  bli störst med vårt fiskeri, sönernas framtid var inbyggd däri.

Planerad och klar i egen regi, kapitalet var satsat och näringen fri. Men så kom där en dag en besynnerlig man och med ens både  söner  och firma  försvann.

Nu sitter jag här med trasiga nät och var dom nu är, är det ingen som vet. Han sa bara orden- följ mig – ni ska få  en fångst som från nu skall av människor bestå.

Det sägs att dom vandrar från by och till by och att synder och sjukdomar helt måste fly. Han mättat femtusen  med en enda ranson, som en bypojke ställt till hans disposition.

Vem har tid med en båt och med trasiga nät när  människor vågar att leva så helt – som man drömde en gång  i ynglingadar, men nu inte ens illusioner  är kvar.

Nu lämnar jag allt  och går till Galileen, mina  nät och min båt de får vara än se´n. Jag skall ta min vision och se Hans verklighet. Jag tror att Han är mera  än en profet –  ja kanske Messias Guds realitet.

Ja kanske  funderade han så  den  förvånade fiskaren Sebedeus  och så blev fiskeläget tomt  och övergivet. Så tomt som bilden av Gnisvärds fiskeläge på Gotland blev i min målning.

DSCN0437

Nu sitter jag  och grunnar – skall jag försöka mig på fler  visor. Inte bara skriva  bloggtexter. Har skrivit en del förut  med bibliska observationer. Kanske det blir nåt mer med de perspektiv  som vår  tid ger. Med ett stänk av rymd  och evighet  som vi kan behöva.  Kanske ett  annorlunda perspektiv. Bilden sist med  en horisont sedd över  det yttersta havsbandet i  mitt hemlands Österbotten, mellan Jakobstad  och Nykarleby.

Mars 08 022

Vi får  väl se hur  det blir ! Till dess: Ha en välsignad dag !  Överraskningar finns och kan påverka dig  också –  till och med i kyrkan !

 

 

Annons

1 tanke på “ÖVERRASKNING I KYRKAN – ÄR DET MÖJLIGT ?

  1. Målningen, de senare, väckte så många minnen. Kramar från syster som just nu har migrän och tagit slut för ett tag.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s