ANTIKRUNDAN på hemmaplan !

Foto0403

Antikrundan är ett intressant program. Följer  det så ofta  vi kan. Dels  för  prylarna  och vad folk kan hitta  i sina  gömmor. dels för  dom mänskliga reaktionerna när man får  veta vad  prylen är  värd. Från  det klassiska  Har ingen aning  till den totala  tystnaden i häpenheten  eller  Hjälp  jag svimmar. Har ännu inte  sett nån svimma i programmet, kanske  det finns nån, men det blev bortklippt i redigeringen.

Men nog är  det märkligt vilka prylar man kan komma dragande med  och vilka  förhoppningar man har i bagaget när man slussas fram till experterna.  En hel del av det man drar med sig och visar är  sånt som jag  inte kan känna  nån entusiasm för att ha hemma på  byrån eller  väggen, men det kan ju handla  om pengar och då blir det  lite  status i det hela. Annat kan man verkligen bli fascinerad  av – tänker till exempel på den bok som fanns med i senaste programmet med en utvikningsbilaga på ett par meter  i storlek från Karl den  tiondes  tid.

På märkliga  vägar  Kommer  sakerna  fram. En bortglömd  låda på vinden. Nånting man stötte emot med foten  eller spaden. Loppisfynd  för en tia eller två men med  potential på tusenlappar. Det är ju ganska enkelt med prylar om man forskar  och letar, men blir betydligt svårare när det handlar om åsikter  eller levande varelser och vår  tillvaro. Då börjar vi prata om värdegrund i stället  för värde. Värdegrund skall finnas  i skola,vård, omsorg, politik.religion. kultur, sociala  sammanhang med mera. Och då blir  det strax  svårare, då måste  vi ju tänka också  och ha synpunkter på det hela och det kan bli riktigt jobbigt  och obekvämt.

Ta en sån enkel grej  som det här med ändringen av  texten  i av nationalsången i mellon  inte   jag vill leva  jag vill dö i norden – utan på jorden. Var annanstans – månen eller …. synpunkterna  haglade.

Det sorgliga i  samtal om värdegrund och bedömningar av den sorten är ju att man bara ser sin egen som det vettiga. Förkastar  och hånar  den  andra. Debattklimatet och åsiktskorridoren gör  ett vettigt samtal mycket svårt. Trenden  och marknadens åsikter styr hela  paketet.

Mina  åsikter blir  ”  antika ” i relation till trenderna  och är  sen inte  värda  att tas på allvar.Jag tänker fortsätta att ha åsikter om vardagen  och livet. Jag tänker  låta  dem  ha sin bas i den kristna tro jag lever med. Jag kommer att lyfta fram namnet  Jesus  som  den viktigaste partnern i mitt liv.  Han som sa en gång: Vad hjälper  det en människa om hon vinner hela  världen men  förlorar  sin själ.  Han som såg  värdet i de allra  svagaste och lyfte  upp och befriade  dem som hade  det svårt. Han som också i dag kan spränga  både  väggar och  tak i vår  åsiktskorridor och ge nya valv  över tillvaron, med både ljus  och luft. Min bibel har  utvikningssidor  inte bara på nåra metrar utan med  evighetsperspektiv. Den blir aldrig antik och kan inte  värderas i kronor  och euro. Den gör allting nytt !

Du kan väl ta fram din också. Damma av den  och läs  lite grann – börja  gärna med  Markus evangeliet och upptäck  närvaron i din vardag.

Klockorna  på bilden  då ? Den ena  är  svärfars gamla  fickur och den andra ett litet  loppisfynd. Affektionsvärde  i alla fall.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s