Ord är det viktigaste vi har !

Foto0396

Ord – ord  och åter ord. I text och i ljud. För  kommunikation – tvåvägs  och envägs. Läsning  och lösning. Förutom ordböcker  och listor  kan man ju googla på ord och få miljoner eller miljarder träffar.

Låt  mig ta dig med  nåra rader. Ordmassor  eller koncentrat.  Bönen Fader vår  innehåller 56 ord, om du läser den  gamla  varianten och inte tar med slutmeningen. Budorden innehåller  297 ord som de står i  Andra Mosebokens  20 kapitel.

USA:s oavhängighetsförklaring högtidligen skriven och formulerad  för ett helt folk innehåller  cirka  300 ord. Tala om koncentration.

Men hör  och häpna, när  EU för ett antal år sedan skulle  reglera  exporten av ankägg så krävdes  för hantering av detta – 26.211 ord. Jag har inte räknat på hur  många  A4 sidor  det kan bli.

En normal svensk ordbok – bra för oss korsordslösare innehåller  så där  80.000 ord-

Foto0398

Detta  som lite exempel på mängder av ord. Lite  närmare  min egen verklighet kommer jag om jag rör mig med en predikan, som kanske innehåller  så där  3.000 ord. Detta  om man tar den vanliga  muntliga  formen och håller  sig runt 20 minuters strecket. Kräver flera dagars  förberedelse  för att inte bara bli  ett staplande av ord eller att säga samma sak flera gånger men med olika  ordval.  Men jag gillar  jobbet och utmanas av det. Att  hitta ord  och bilder  som landar i verkligheten  och stannar kvar ett tag i minnet  hos  den som lyssnat  och gått hem efter mötet i kyrkan och kan uppleva hur orden landar ett bra tag efteråt.

Men det finns ju också predikningar som inte  behöver ord. Det kan vara en blick – en kram  – en vänlig gest – ett bevis på omsorg  i någon form och kanske speciellt vid  tillfällen och händelser i livet där  ord kanske  inte  räcker till, utan får komma  senare..

En bild – ett stycke  musik man känner  igen – en rad ur en dikt,sång eller psalm som helt plötsligt dyker upp   i minnet. Någonting som blir som en länk i  en kedja och som berättar om att det finns  någon som bryr sig.

Du vet – de där  rutorna i korsordet  som du bara inte klarade. Du lägger  det ifrån dig. Tar upp det igen en annan dag och se, det är bara att fylla i dom felande bokstäverna Orden finns  där  i botten på hjärnans  hårddisk, men det tar lite tid  för  disken att få fram dem.

Den gamla  evangelisten Johannes  skriver i sitt första  kapitel: Ordet blev kött och tog sin boning mitt ibland oss. Gud blev  människa för nåra år. Som man kan tyda  grundtexten – slog upp sitt tält mitt ibland oss för att vi skulle  se och förstå att han vill vara hos oss och ge oss ord  i alla livets  växlingar. Ord att använda  som bön och kommunikation. Ord för att förstå  och dela  gemenskapen med Honom  och med varandra. Kärlekens  språk !!

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s