TRASIGA BÅTAR KAN VARA CHARMIGA – MEN………..

DSCN0530

En bild  från min mapp ”motiv och skisser”  en båt på land. Genom hålet i botten  växer det gräs  och blomster. Visst är  det ett bra motiv  för  att skapa en tavla att hänga på väggen trots trasigheten eller just därför lite idyll  mitt i det vardagliga. Tog bilden på Österlen en sommardag.

Men  det är  skillnad på  trasor   och trasor. Trasiga prylar slänger vi för  det mesta. Trasiga  bilar blir ofta stående  nånstans tills de rostar ner och vi bryr oss inte  så mycket. Tyvärr gäller det också trasiga  människor och det finns det faktiskt mycket gott om,

Det står just nu cirka 70.000 trasiga  människor vid  den Turkiska  gränsen På flykt från ett fullständigt sönderbombat liv.  Det är  akuta trasor just nu.  Siffrorna på skadade  och flyende rör sig  annars  om miljoner i det vi kallar flyktingkrisen.  Fel ord faktiskt – det är  ju inte flyktingarna  som är krisen  utan kriget bakom allt.

Människor med  stora och ofattbara trauman på våra  HVB-hem och asylboenden, som inte klara av att leva i fred ens  när  bomber  och maskingevärsknatter har tystnat omkring dem. Såriga  och trasiga inte bara  på ytan utan långt in i själen  och då pratar jag inte om skavsår utan djupa  hugg.  Hur  många barn det handlar om vågar jag inte  räkna på.

Trasiga  människor i form av hemlösa  och fattiga på våra egna gator  sen gammalt. Maskrosbarn som far  illa i förhållanden som inget barn skulle behöva  uppleva. Trasiga människor i form av  den generation som byggde vårt land och som nu sitter ensamma  och mer eller mindre övergivna med  en pressad hemtjänst blixtrande  förbi. Matlådor  som inte ens katten vill ha.

Och så alla  dom ”vardagligt vanliga ” trasiga, arbetslösa eller utbrända. Hemlösa  i sitt inre med massor med frågor  om varför  och mening.. Och alla har brått – ingen har  tid – ingen har tid att höra…

Jag möter alldeles  för  många  som ser hela ut på ytan – ja  ett och annat plåster kanske, men invärtes med  sår  som smärtar och inte  vill läka  Idyllen och det charmiga  motivet är  långt borta. Inget man varken fotograferar eller  målar – man bara döljer allt.

Tänk om vi kunde lära oss att prata med varandra och lyssna. Ofta  funderar vi ju bara på vad vi skall säga när den vi möter har pratat färdigt. Läsa mellan raderna sa man visst förut.. men  det går inte  nu när man bara får plats  med 140 tecken. Tänk om vi kunde lyssna på  den individ  vi har framför oss och inte bara generalisera  och göra trasmattor  av det vi hör.

Lite  bibel får  det bli. När  Jesus  såg utöver  sin samtid, så upprördes han i sitt innersta eftersom de han såg  var så trasiga och uppgivna…  och så gav han dem sin tid och lyssnade  och helade.
Alla hjärtans dag  nu den 14 februari. Den bästa gåvan då  är  din tid och ditt hjärta  för  dem som är trasiga. Möte mellan  människor  och med Gud kan läka sår – här  och nu ! Skapa  en sommarbild  i en annars  ganska mörk  värld.

havet

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s