FINNS DET SEVÄRDHETER I LILLA GULLBRANNA ?

En liten by  utanför  Halmstad innehåller ju inget mer  ett antal villor  och fritidshus – och så Gullbrannagårdens camping  och stora  konferensanläggning med alla  de möjligheter det innebär, men sevärdheter utom natur  och hav, det har det varit ont om – MEN NU …. vallfärdar folk till  stranden  här  och Genevadsåns  mynning där  det händer saker av oväntat slag.  Saxar en artikel  ur lokaltidningen som damp ner i brevlådan i dag.

Foto0376

De senaste  stormarna har flyttat på åns mynning och släppt fram vraket av ett strandat skepp. På bilden i tidningen ser man bara den översta delen av spanterna eftersom vattnet stigit igen och döljer dem. När det upptäcktes efter orkanbyarna  så såg det ut så här.

1442190042

Fotograferat  av Hallandsposten , filmat av SVT nyheter och en hel massa  med glada och nyfikna amatörer och marint intresserade personer. Vad kunde det vara och hur gammalt är det ?

Länsstyrelse  och marinarkeologer och experter av alla  de slag tillkallades. Dendrokronologen gjorde en analys  och kom fram till att vraket är ett fornminne när  det gäller ålder. Fartyget byggdes troligen under den senare  delen av 1700-talet. Forskningen pågår  och man försöker hitta fakta om båten.

En teori var att det skulle vara en kalkskuta  från Danmark som skulle ha gått under med last och båt. Helene skulle  hon heta. Man hittade anteckningar om detta i en dagbok som en  man i Laxvik skulle ha gjort för  längesen  Stranden skulle ha varit helt vit av  den  utspridda kalken vid  den förlisningen.

Prata om sevärdhet. De som bor  så de ser vraket från sina hus talar om att folk vallfärdar till stranden för att se på det uppstickande vrakdelarna. Märkligt äventyr  i lilla  Gullbranna. Kanske får vi ett nytt talesätt härifrån i klass med det  som säger : Det som göms  i snö kommer fram i tö. I stället blir  det: Det som gömts  i sand  kommer upp på strand.

Det skall bli intressant att se vad man kan komma  fram till i historiskt avseende. Jag tror att det är  många  som försöker  forska  i källor  om trafikerande  båtar och deras öden. Kanske hittar man något i protokoll  och årsberättelser. Kanske  nån har en  släkting som  skrivit ner nån rad om  förlisningen vid Genevadsåns  utlopp. Skall bli spännande att se vad vi kan få veta om ett gammalt vrak i sanden.

Fortsättning lär  följa. Får jag veta nåt så berättar jag om det här på bloggen. Under ytan kan finnas mycket som vi ännu inte vet nåt  om.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s