Årets första bloggpost !!!!

I det första blogginlägget detta  år  blir det ingen bild utan bara ord.  Det beror på att jag  fångats en aning av alla  nyord som kommit in i vårt språk. Ord är  laddade med innehåll och intressanta innebörder.

En del av de nya orden är vanliga uttryck men som  innehåller mycket dramatik och har  inte funnits  så länge i den svenska  ordlistan. EU-migrant, terrorresor är exempel  av det slaget. Andra är  följdverkningar av tidigare ord – rattsurfa –  groupies som en fortsättning på selfies.

Men sen finns  det helt nya ord.  Har du  svischat, svajpat  eller dumpstrat ? Svischa handlar om ett sätt att skicka  pengar med  sekundsnabb effekt, precis som om det skulle  behövas – tycker nog att pengarna svischar iväg  ändå, utan nya  fartrekord. Svajpat har jag inte gjort än men det beror nog på att min mobil styr man med gamla  hederliga knappar och tryck på dem – inte på skärmen. Glömmer inte när jag talade om för en vän att bilden jag fick var så liten att jag inte kunde läsa  den riktigt. Då fick jag tipset att placera  tummen och pekfingret på skärmen  och sen spreta  ut med fingrarna  så skulle  bilden bli större. Ja, ja med rätt sorts telefon alltså.  HM -Hm – min telefon var inte med. Dumpstrat har jag inte heller gjort. Rotat i en avfallscontainer efter användbara saker, mat som fortfarande går att äta  och mera  i den vägen. Fynd kan man göra genom just dumpstring.    Ett ganska  otrevligt ord på nya listan är  obror, någon som man inte  är överens med  eller inte klarar av en ”bror”  som fått ett o framför  sig.

Tja  det finns fler ord att leta efter i den listan. På olika  vägar har dom letat sig in i vårt språk och blivit godkända om användbara.

Tyvärr finns  det ju en del gamla och säkra ord  som det har gått  inflation i och som inte längre verkar betyda  det dom var avsedda  att beskriva. Man slarvar med dom  och så tunnas  de ut och  det blir inte  mycket kvar av den ursprungliga  innebörden.

Fundera  lite själv på  vad du tänker när  du hör  ord som sanning, politik, äktenskap och partnerskap, reklamens alla  klyschor, löften om garantier, kravmärkt, klimateffekt , hemlagat eller  hembakat, Sörgårdsidyll, gammaldags… listan kan göras hur  lång som helst.

Men  det finns  fortfarande ord som vi vet vad de står  för. Gemenskap  och trygghet. Uppriktighet och ärlighet. Kärlek  och respekt. Tro  och helighet. Lista  dina egna  och trygga  ord.

För  mig är  bibeln och bibelns ord en grundmurad trygghet. Bergspredikan  och Jesu undervisning i den. Händelser  i Jesu liv  där  förlåtelsen, helandet  och befrielsen tar mycket konkret form. Liknelser  som de om  Den förlorade sonen, Den borttappade penningen,

Text ord  som bara fastnat  i mitt inre och bär igenom mitt liv. Var inte  rädd finns  visst 366  gånger. Gör er inte bekymmer… med betoning på ordet GÖR som jag upptäcker att jag gör.  Se jag är med er alla dagar – inte bara söndagar.  Allt vad ni vill att människor skall göra  för er det skall ni också göra  för  dem.  Kom till mig alla ni som håller på att slita ihjäl er i stress  och tvång så skall jag ge er vila  och frid- om  jag kan ta mig friheten att förtydliga  det lite grann.  Ord som lever och bär också i din vardag om du stavar på dem i  tro  och förtröstan.

Nu blev det visst en mini-predikan på slutet, men den kanske behövs  just nu !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s