Reserver och reservkraft ??

Foto0316

Så här  inför julen kan det vara bra att kolla  reservlampor – säkringar  och annat i den vägen. Här ett litet urval ur min låda.

Reservkraft — visst har du väl varit med om att gå på den. Egentligen orkade du inte  med att  vara den du just då skulle vara – men ändå så kämpade  du på alldeles intill bristningsgränsen och klarade dig med ett  nödrop kanske.  Men du kände dig efteråt  som ett urladdat batteri  som behövde  en sladd  och ett vägguttag med  minst  220 volt för att komma  vidare. Många – kanske  du också – orkade inte med utan gick  i den berömda väggen. Utbränd  eller det fina  ordet utmattningsdepression. (många jobbiga  bokstäver i det ordet)

Kanske var det bara en lampa  som brann den här  gången. Det blixtrade till och  så var det helt svart. Då gäller  det att få till det med rätt lampa  igen. Vi har a olika  personligheter och olika  livsstilar, som –  om vi funderar lite innebär  olika ”lampor”.

Dom gamla  glödlampornas tid  är  förbi nu skall det vara moderna saker som passar in  i vår  värld. Nåra exempel vill  jag ge dig . Lågenergi  skall det vara nu. En del av dom lamporna  ser ut  ungefär  som dom gamla  glödlamporna och andra  är helt annorlunda som den långa lampan på bilden.  Dom ger ljus  och dom har längre  brinntid – nästan så man glömmer  bort  dom. Så finns  det Halogenlampor med mycket ljus  men också med en värme  som gränsar till hetta   och kan bli farligt i fel miljö. Så finns  led-lamporna som lyser i tusental just i slingor  och på husfasader och i träd  och buskar – praktiska lampor som verkar lysa hur  länge  som helst. Ja  listan kan göras  lång och utökas  med  spot-lights – lysrör och neonreklam m.m.

I världen  just nu räcker  det nog inte  med stearinljus  och stämning. Det måste till lampor som tål  storm och regn, oväder  och  snöyra.

Jesus  säger i sin bergspredikan: Ni är  världens  ljus !  Det innebär att vi skall finnas mitt i mörkret och låta himlens ljus  lysa och skingra  mörker och  skuggor. Somliga av oss på lågenerginivå med tålamod och lugn och inbjudan till frid  och trygghet. Somliga av oss på halogennivå med starkt sken och  värme på rätt ställe. Men jag tror att jag själv helst vill vara en led-lampa, inte  så stor  – men som en del i den slinga som  LEDer  rätt och hem genom en jobbig  värld.  Vara en del i den gemenskap och församling som över sin kyrkdörr har  en neon-slinga  där  det  står  AKUTINTAG  och visar till en plats  där  det finns  trygghet  och frid – trots allt.

Det är  inte stämningen och ljusen som är  hela Advent. Det är Han – Jesus –  som kliver in i vår vardag och allt stök. Andas på oss och säger: Min  frid ger jag er !

Tag en paus  och koppla  in i den kraft som han ger. Byt glödlampa om det behovs  till den sort som stämmer i ditt liv.  En fortsatt  skön  och fridfull Advent  önskar jag dig !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s